Szétesett a Jobbik

 

A 2013-ban kezdődött néppártosodást a tagság jelentős része már a kezdetektől rossz szemmel nézte. Vona Gábor végig azzal érvelt, hogy a választások őt igazolják majd. Végül áprilisi nyolcadikán, még a 2014-es támogatottságuknál is rosszabb eredményt értek el. Ekkortól meg voltak számolva a párt napjai.

Az egykor radikális párt 2013-ban 180 fokos fordulatot vett: Vona Gábor saját bevallása szerint a Jobbikot a néppártosodás útján indította el. A pártelnök maga vált az imidzsváltás vezéralakjává. A sajtóban csak cukiságkampányként elhíresült néppártosodás részeként rendszeresen pózolt kismacskákkal vagy kölyökkutyákkal a közösségi oldalon.

Az addigi hangos radikálisnak számító tagoktól pedig, mint Novák Előd, megszabadult. Sokak szerint azért, mert meg akarta tisztítani a Jobbikot azoktól, akik nem értettek egyet az eredeti elvek feladásával. Pedig sokan voltak ilyenek: a tagság jó része nem is rejtette véka alá nemtetszését és csalódottságát.

Vona Gábor mindeközben az elmúlt öt évben végig azt hangoztatta, hogy jó irányba halad a Jobbik. Mint mondta: a választások őt fogják igazolni. Április 8-án végül még a 2014-es támogatottságuknál is rosszabb eredményt értek el. Emiatt Vona Gábor még a választások éjszakáján lemondott pártelnöki tisztségéről.

A májusi tisztújító kongresszuson a pártelnöki posztért a radikális irányvonalat képviselő ásotthalmi polgármester, Toroczkai László és a néppártosodást ugyan sajátos módon képviselő, de Vona Gábor híveként számon tartott Sneider Tamás indult. A szavazáson Toroczkai László ugyan alig néhány százalékkal maradt alul, de az egykori alelnököt a meggyengült bizalomra hivatkozva kizárták a pártból. A csalódott jobbikosoknak ez volt az utolsó csepp: az elmúlt egy hónapban tömegesen hagyták ott a pártot a tagok és csatlakoztak Toroczkai László mozgalmához.