A néppártosodás után indult meg a Jobbik szétesése

 

Sokak szerint már évekkel ezelőtt voltak jelei annak, hogy a Jobbikban előbb-utóbb bekövetkezik egy pártszakadás. A 2013-ban kezdődött néppártosodást a tagság jelentős része már a kezdetektől rossz szemmel nézte. Vona Gábor végig azzal érvelt, hogy a választások őt igazolják majd. Végül április 8-án, még a 2014-es támogatottságuknál is rosszabb eredményt értek el – közölte az M1 Híradója.

Vona Gábor cigánysággal kapcsolatos mondatai és a párt új arcát bemutató kampányfilm között mindössze két év telt el. Az egykor radikális párt 2013-ban 180 fokos fordulatot vett, Vona Gábor saját bevallása szerint a Jobbikot a néppártosodás útján indította el, a pártelnök maga vált az imidzsváltás vezéralakjává.

A sajtóban csak cukiságkampányként elhíresült néppártosodás részeként rendszeresn pózolt kismacskákkal vagy kölyökkutyákkal a közösségi oldalon. Az addigi hangos radikálisnak számító tagoktól pedig, mint Novák Előd, megszabadult. Sokak szerint azért, mert meg akarta tisztítani a Jobbikot azoktól, akik nem értettek egyet az eredeti elvek feladásával. Pedig sokan voltak ilyenek, a tagság jó része nem is rejtette véka alá nemtetszését és csalódottságát.

Vona Gábor mindeközben az elmúlt öt évben végig azt hangoztatta, hogy jó irányba halad a Jobbik. Mint mondta, a választások őt fogják igazolni és eljön az igazság pillanata, hogy mekkora a Jobbik népszerűsége.

Április 8-án végül még a 2014-es támogatottságuknál is rosszabb eredményt értek el. Emiatt Vona Gábor még a választások éjszakáján lemondott pártelnöki tisztségéről.

A májusi tisztújító kongresszuson a pártelnöki posztért a radikális irányvonalat képviselő ásotthalmi polgármester, Toroczkai László és a néppártosodást ugyan sajátos módon képviselő, de Vona Gábor híveként számon tartott Sneider Tamás indult.

A szavazáson Toroczkai László ugyan alig néhány százalékkal maradt alul, de az egykori alelnököt a megggyengült bizalomra hivatkozva kizárták a pártból. A csalódott jobbikosoknak ez volt az utolsó csepp, az elmúlt egy hónapban tömegesen hagyták ott a pártot a tagok és csatlakoztak Toroczkai László mozgalmához.