Támogatóinak akár a felét is elveszítheti a Jobbik

 

Fel akarják nyitni a Jobbik tagságának szemét, ki akarják deríteni, hogy ki vagy kik irányítják kívülről a pártot – erről beszélt Toroczkai László. A Jobbikból kizárt, egykori alelnök a tervek szerint két nap múlva indítja útjára saját politikai mozgalmát. Egy friss felmérés szerint akár a Jobbik támogatóinak a felét is elvihetik.

Titkolózás övezte Radnai László személyét a Jobbikban – mondta Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere az M1-nek, aki szerint a kommunikációs tanácsadó a háttérből mozgatta a szálakat a pártban. Toroczkai szerint ennek ellenére senki sem tudta róla, hogy kicsoda.

A Jobbik alelnökeként sem tudtam, sőt a többi elnökségi tag sem tudta, hogy mi az ő pontos beosztása, titulusa, és hogy mennyi pénzt kap a párttól. Azt láttuk, hogy minden elnökségi ülésen ott ült, a legfőbb döntéseket ő, illetve vele egyeztetve Vona Gábor és a pártigazgató hozta. Nyilvánvaló tehát, hogy az utóbbi időben ő az egyik irányítója a Jobbiknak és Vona Gábor, illetve Szabó Gábor főtanácsadója – nyilatkozta Toroczkai László.

Az elnökválasztás előtti beszédében Toroczkai arra tett utalást, hogy 2016-ban külső tanácsadók jelentek meg a Jobbikban, akik két év alatt szerinte tönkretették a pártot. Ahogy az a közösségi oldalán közzétett videóban is hallható, Toroczkai szerint Radnai László volt az, aki megtiltotta, hogy a romakérdésről vagy a migrációról beszéljenek a párton belül.

Kommunista titkosszolgálati munkatárs lehetett

A Ripost hétfőn írt arról, hogy Radnai Lászlót Simicska Lajos egyik jobbkeze ajánlotta be Vona Gábornak, aki ezután – szinte azonnal – a Jobbik kommunikációs vezetője lett. Annak ellenére, hogy a lap szerint a tanácsadó múltjában több kérdéses részlet is lehet. A cikkről bővebben itt olvashat.

Toroczkai László az M1-nek arról is beszélt, hogy Radnai László hatalmas karriert futott be a kommunista titkosszolgálat egyik közismert fedőszervezetében, a Chemolimpex nevű külkereskedelmi cégben. Szerinte a vállalatot évtizedeken keresztül használhatták kémtevékenységre a szovjet és a magyar kommunista titkosszolgálatok.

Az ásotthalmi polgármester azt mondta: az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárhoz fordulnak, hogy információkat szerezzenek Radnai Lászlóról.

Közszereplő-e Radnai László?

A levéltár főigazgatója, Cseh Gergő Bendegúz szerint, ha léteznek is erre vonatkozóan adatok, azokat csak akkor adhatják ki az ásotthalmi polgármesternek, ha Radnai László elismeri vagy a bíróság megállapítja, hogy a tanácsadó közszereplőnek számít.

Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tétele érdekében létezik egy olyan paragrafus, amely szerint a közszereplők állambiztonsági múltja bárki számára megismerhető. Ha az adatokat törvényes kereteken belül kiadhatják az ásotthalmi polgármesternek, akkor a dokumentumok a kiadás után akár azonnal nyilvánosságra hozhatók – mondta a főigazgató.