Magyarország átadta Szlovákiának a V4-elnökséget

 

Július elsejétől Szlovákia lesz V4-csoport elnöke: ezt a tisztséget az elmúlt fél évben Magyarország töltötte be.

Közép-Európa jelenleg a kontinens legsikeresebb régiója, amely fantasztikus jövő előtt áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, ahol átadta a visegrádi együttműködés (V4) elnökségét Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti majd a csoportot.

Budapest, 2018. június 21. Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) átadja a visegrádi együttműködés elnökségét Peter Pellegrini szlovák kormányfőnek a V4 sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. Szlovákia július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor magyar miniszterelnök átadja a visegrádi együttműködés elnökségét Peter Pellegrini szlovák kormányfőnek a V4 sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. Szlovákia július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Közép-Európa ma nem az, mint néhány éve volt: itt van a legnagyobb gazdasági növekedés, pénzügyi fegyelem, az államadósság és a munkanélküliség csökken, a versenyképesség pedig rendkívül nagy. A kormányfő Szlovákia gazdasági mutatóit méltatva úgy fogalmazott: a kontinens egyik legsikeresebb országa fogja vezetni a V4-eket az elkövetkező egy évben.

Visegrád sosem fordított hátat Európának

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „Visegrád sosem fordított hátat” Európának, amelynek oszthatatlan részét képezi, és minden területen felelősségteljesen viselkedik. Jelezte ugyanakkor, hogy a V4-ek nézetei nem mindig tetszettek az európai partnereknek, és a jövőben sem fognak mindig tetszeni.

A szlovák V4-elnökség három prioritása: erős Európa, biztonságos környezet és intelligens megoldások – közölte, a következő tizenkét hónap kihívásai között pedig megemlítette az új európai költségvetést és a 2019-es európai parlamenti választást.

A leköszönő magyar elnökséget Peter Pellegrini úgy méltatta: „a magyar elnökségnek köszönhetően Visegrád hangja hangosan zengett”.