Kilép az LMP-ből Hadházy

 

Az ellenzéki politikus a 24.hu-val közölte, hogy kilép, majd az ott megjelent cikket szerdán közzétette saját közösségi oldalán – a hírportál írásából kiderül, hogy Hadházy Ákos megtartja parlamenti mandátumát. Kilépését a párton belül ellene zajló eljárásokkal indokolta. Ezután független országgyűlési képviselő lesz.

A korábbinál súlyosabb büntetést akart kiszabni rá az LMP etikai bizottsága – saját indoklása szerint ezért döntött úgy Hadházy Ákos, hogy kilép az LMP-ből, amelynek két évig a társelnöke volt. Szerinte az LMP megindult a lejtőn, mert a pártban fegyelmi eljárásokkal akarják rendezni a politikai nézetkülönbségeket. Saját bevallása szerint a választások óta neki jutott az egyik legkeményebb büntetés, holott nem követett el semmilyen fegyelmi vétséget.

A korábbi társelnök közösségi oldalán tette közzé a 24.hu által közzétett interjút. „Amikor egy párt politikai vitákat fegyelmi úton próbál elintézni, az még akkor is szomorú, ha nem ennyire kínos módon csinálja” – vélekedett. Szerinte az eljárás már a korrupció elleni harc komolyságát veszélyezteti – a politikus ugyanitt bírálta az LMP régi és új vezetését.

„A parlamenti ellenzék többségéhez hasonlóan az LMP régi/új vezetése sem érzékeli, hogy a választási vereségnek milyen beláthatatlanok a következményei, mennyire súlyos a kialakult helyzet” – írta. Hozzátette: amikor együttműködést szorgalmazott olyan ellenzéki pártokkal is, amelyekkel nagyon sok mindenben nem értenek egyet, ezt szerette volna elkerülni.

Hadházy Ákos szerint a megoldás kulcsa a parlamenten kívüli politikai résztvevők és a társadalom kezében van.

Két évre eltiltották párttisztség viselésétől

Hadházy Ákost május végén marasztalta el a párt fegyelmi bizottsága. Két évre eltiltották az összes párttisztség viselésétől azzal az indokkal, hogy az országgyűlési választás előtt többször az ellenzéki megállapodás és a koordinált jelöltindítás szükségessége mellett érvelt. Pártja szerint ezzel túllépte saját hatáskörét, mert erről a kongresszusnak kellett volna döntenie.

Erről a döntésről Hadházy Ákos korábban azt mondta: tévhit, hogy az ellenzéki egyeztetések miatt büntették meg. A valódi okokról nem akart beszélni, mert – mint mondta – „az túl ciki lenne” az LMP-nek.

Az LMP-ben ezt másként látják. A párt volt titkára szerint Hadházy Ákos elárulta saját párját, mert egyezkedett a bukott baloldallal. A konfliktus végül odáig fajult, hogy Sallai Róbert Benedek az egyik bizottsági ülésen úgy összeveszett Hadházy Ákossal, hogy a volt társelnök székével együtt felborult.

Sallai Róbert Benedeket a dulakodás után kizárták a pártból.

Szerdán közösségi oldalán úgy reagált a kilépésre: „ideje volt”. Azt is írta, reméli az LMP tanul ebből az esetből, és az érték nélküli narcisztikus szerencselovagok ideje leáldozik.

Hadházy Ákos most úgy fogalmazott: az LMP-ben a racionális viták helyett sokszor érzelmi alapú szembenállás alakult ki. Szerinte „a Sallai-féle attak kifelé is megmutatta, hogy miként mentek a tárgyalások”. Ezzel kapcsolatban megjegyzi azt is: ugyanaz a bizottság, amelyik az ő ügyében súlyosbításért fellebbezett, Sallai Róbert Benedek esetében a kizárás enyhítését kérte.

Hadházy jelezte: habár az LMP-ből kilép, parlamenti mandátumát megtartja, és független képviselőként dolgozik tovább.

Hadházy Ákos 2014-ben lépett be az LMP-be, amelynek két év múlva, 2016-ban lett a társelnöke. Elnöki székéről a választás éjszakáján, az LMP gyenge eredménye miatt mondott le.

Az LMP országos elnöksége mandátuma visszaadására kéri Hadházy Ákost 

Az LMP országos elnöksége egyhangú döntéssel listán szerzett országgyűlési mandátuma visszaadására kéri Hadházy Ákost, aki szerdán jelentette be kilépését a pártból és annak frakciójából.

Ezt Keresztes László Lóránt társelnök ismertette egy más témában tartott sajtótájékoztatón. A párt az ügyben egy közleményt is kiadott: Hadházy Ákos a továbbiakban nem az LMP-t fogja képviselni.

Jogi úton országgyűlési képviselő nem hívható vissza

Keresztes László Lóránt kérdésre kijelentette: megalapozatlannak tartja a korábbi társelnök azon nyilatkozatát, miszerint a politikai véleménykülönbségeket az LMP fegyelmi ügyként kezelné. Leszögezte: a párt bázisdemokratikusként működik, döntéseit kongresszusai hozzák, amelyek mindenkire vonatkoznak. Ez tartja össze az LMP-t – mondta.

Kongresszusa döntött arról is – többek között Hadházy Ákos előterjesztése alapján –, hogy a párt önállóan indul a 2018-as választáson – folytatta, és hozzátette: ezt szintén kongresszusi határozattal lehetett volna felülírni.

A társelnök egyben sok sikert kívánt a társelnökségről a választás után lemondott elődjének a további korrupcióellenes munkájához, amelyet – mint fogalmazott – eddig is nagyra értékelt a párt.

Kérdésre kijelentette: az LMP a tisztújítással rendezte sorait, politikailag egységes, a most zajló konfliktusok még a választási kampány utóhatásai. Utóbbiakról elmondta: a fegyelmi eljárások még nem zárultak le.

Hadházy Ákos ügyében még nem született másodfokú fegyelmi döntés, amelyben szigorították volna korábbi büntetését. Az elsőfokú határozat két évre eltiltotta a politikust a párton belüli tisztség betöltésétől.

Demeter Márta LMP-s képviselő a tájékoztatón kérdést kapott arról, mi a véleménye, hogy az LMP nem vette fel tagjai közé. Kijelentette: jelenleg a párt segítő tagja, felvétele folyamatban van. Arról nem adott tájékoztatást, hogy mindez mennyi időt vesz igénybe.