Az együttműködés pártján áll az MSZP új elnöke

 

Jó hangulatú volt az új elnökség első ülése, ez biztató – közölte Tóth Bertalan, a szocialista párt új elnöke. Azért foglalkoztat sokakat az MSZP-n belüli hangulat, mert a vasárnapi tisztújításon úgy tűnt, két, nagyjából azonos méretű táborra szakadt a párt. Az elnökválasztás hasonlóan szoros volt, mint májusban a Jobbiknál. Tóth Bertalan szerint a vesztes elnökjelölttel, Mesterházy Attilával is korrekt a viszonya.

Az MSZP új elnöke bízik abban, hogy fokozatosan erősödik majd a párt – mondta céljairól Tóth Bertalan, aki a hétvégén a szavazatok 54 százalékának begyűjtésével lett a szocialisták új elnöke. A politikus megválasztása után az ATV-ben arról beszélt: szerinte nem az a kérdés, hogy milyen vezető lesz, hanem, hogy az MSZP milyen párttá tud válni.

A politikus kedden a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a párton belüli véleménykülönbségek ellenére felemelkedhet az MSZP. A másik elnökjelölt szerint is épp ez a tét. Mesterházy Attila a kongresszus előtt beszélt erről. Egyúttal azt is mondta, hogy szerinte ilyen válságban még nem voltak a szocialisták. A sikert pedig a saját maga által megfogalmazott stratégiában látta.

Végül alulmaradt: bár mindössze csak 10-12 szavazattal. Riválisának ennek ellenére gratulált – igaz, egy olyan fotóval, ami meglehetősen előnytelennek mutatta Tóth Bertalant. A képhez pedig azt írta: „ő az én elnököm is”. A fotót azóta egyébként letörölte közösségi oldaláról Mesterházy Attila.

Tóth Bertalan a fotóra úgy reagált: reméli, hogy párttársa csak félrenyomta a telefonját, mert korrektnek tartja a viszonyát Mesterházy Attilával.

Mindeközben az MSZP korábbi elnöke, Molnár Gyula megrovást kapott a párt etikai és fegyelmi ügyek tanácsától – erről hétfőn este  számolt be Tóth Bertalan az MTI-nek.

Emlékeztetett: a leköszönt elnök azzal sértette meg alapszabályukat, hogy nem terjesztette az országos elnökség elé a Liberálisokkal kötött választási megállapodást. Ennek értelmében a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatták volna Fodor Gáborék pártját. Tóth Bertalan azt is hozzátette, hogy szerinte ezzel az ügy le van zárva.