Benyújtották a jövő évi adótörvényeket

 

Tovább nő a kétgyerekes családok adókedvezménye, csökken a tartós tej áfája, megint kevesebb járulékot kell fizetniük a vállalkozásoknak, és több adófajta megszűnik vagy egyszerűbb lesz – ezek az intézkedések is benne vannak a 2019-es adótörvényben. Újdonság, hogy a nyugdíjasok kedvezőbb feltételekkel vállalhatnak majd munkát. A kormány számításai szerint több százmilliárd forintot hagynak a családoknál, illetve a vállalkozásoknál a változások.

Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslat, amit kedden nyújtott be a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek – erről Varga Mihály nyilatkozott az MTI-nek. A miniszter már korábban is hangsúlyozta például, hogy a családok támogatása tovább bővül 2019-ben.

„A következő évben kiteljesedik az a családi adókedvezmény, amely 20 ezer forintra növeli a kétgyermekes családoknál is az igénybe vehető adókedvezmény összegét” – közölte Varga Mihály.

A tárcavezető leszögezte: ez az intézkedés 20 milliárd forintot hagy, mintegy 380 ezer családnál.

Egy újabb alapvető élelmiszer áfája is csökken

Jövőre a baromfi, a sertéshús, a friss tej és a tojás után egy újabb alapvető élelmiszer, a tartós tej áfája is 5 százalékos lesz.

A nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak 15 százalék személyi- jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jelentősen megnőhet.

Folytatódik a szociális hozzájárulási adó csökkentése is, erről már a költségvetés parlamenti benyújtása előtt is beszélt a tárcavezető.

Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek és italok esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. Az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A vállalkozások adózással töltött idejének jelentős csökkenését szolgálja, hogy 2019-ben az egyéni vállalkozók szja-bevallási tervezetét is az adóhatóság készíti majd el.

Öt adófajta szűnik meg

Öt adófajta szűnik majd meg jövőre, 2019-ben már nem kell senkinek 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót, vagy kulturális adót fizetnie. A baleseti adó és az egészségügyi hozzájárulás is megszűnik.

Bonyolultsága miatt számos kritika érte a cafeteriarendszert. A jelenlegi rendszerjelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek egyáltalán nem fizettek béren kívüli juttatásokat, ezért jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteriaelem.

Szakmai szervezetek: A népegészségügyi termékadó emelése ronthatja az élelmiszeripar versenyképességét

A népegészségügyi termékadó (neta) tervezett emelése tovább csökkenti a magyar élelmiszeriparban az innovációra rendelkezésre álló forrásokat, ezáltal negatívan befolyásolja az élelmiszeripar versenyképességét, ráadásul veszélyezteti az ország beruházásvonzó képességét – közölték az élelmiszeripart képviselő szövetségek miután Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette a kormány szándékát a neta emelésére kedden.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, az Édességgyártók Szövetsége, a Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma közös közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a neta emelése rendkívül kártékony hatásokkal járna, amelyek messze felülmúlják az intézkedés vélt népegészségügyi előnyeit. Ráadásul a neta fogyasztási típusú adó, vagyis az emelését a fogyasztóknak kell majd megfizetni – tették hozzá.

A helyzet megoldása érdekében a szövetségek azt kérik, hogy a törvény módosítása előtt a kormány egyeztessen a szakmai kamarával és az érdekképviseletekkel.