Mit hozhat az új MSZP-elnök?

 

Az MSZP vasárnapi elnökválasztása nem válaszolta meg a hogyan tovább kérdését, mindössze a párt technikai, operatív működésének hosszú távú biztosítása történt meg: az, hogy a két elnökjelöltre 54-46 százalék volt a leadott szavazatok aránya, politikai értelemben kiegyenlített küzdelmet mutat, ami annak tudható be, hogy sem Tóth Bertalan, sem Mesterházy Attila nem tudta a saját koncepcióját megjeleníteni – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 hétfő reggeli műsorában.

Tóth Erik szerint sikerült ugyan új vezetőt választani, arra a kérdésre ugyanakkor nem született válasz, hogy a szocialista párt 2018-hoz képest 2022-re hová szeretne eljutni.

Gyurcsány Ferenc kilépése óta szervezeti és személyzeti, vezetési válságban van a párt, a megválasztott vezetők rendre a szervezet megújítását célozzák meg, és nem a jövőbeni politikai irányvonal kialakításán munkálkodnak; erre egyébként az elnöknek adott kétéves mandátum nem is elég – mondta az elemző.

Úgy véli, az új elnöknek, Tóth Bertalannak sikerül kitöltenie a kétéves mandátumát, bár a vezetés jövőjét az európai parlamenti választás és az önkormányzati választás, illetve az azokon elért eredmény fogja meghatározni.