Kunhalmi véget vetne a személyeskedésnek az MSZP-n belül

 

Az MSZP új elnöke pénzéhesnek nevezte a Liberálisokat megválasztása utáni első beszédében. A párt erre úgy reagált, hogy nem lehet sikeres Tóth Bertalan, ha rágalmazza korábbi szövetségeseit. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a szocialisták a tisztújító kongresszusuk után sem tudják megválaszolni, merre tartanak. Továbbra is szervezeti és vezetési válságban van a párt. Kunhalmi Ágnes kiemelte: új pozícióját arra fogja használni, hogy véget vessen a párton belüli személyeskedésnek.

Az MSZP tisztújító kongresszusa újrarajzolhatja a párton belüli viszonyokat – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, közvetlenül a szocialisták vasárnapi gyűlése előtt.

A politikus szerint választmányi elnökké választása egyértelmű üzenet annak a pártelitnek, amely nem állt mögötte az elmúlt években. Kunhalmi Ágnes egyébként a pártvezetői posztra is pályázott. Az utolsó pillanatban azonban visszalépett, ugyanis úgy vélte: a győzelemhez nem elég a népszerűség, több múlik a vezetőkkel kötött szövetségeken. Az M1-en Kunhalmi úgy fogalmazott: új pozícióját arra fogja használni, hogy véget vessen a személyeskedésnek.

Az adok-kapok folytatódik

Mindeközben a szocialisták új elnöke megválasztása utáni első beszédében azonnal nekiment az MSZP korábbi szövetségesének.

A Magyar Liberális Párt szerint Tóth Bertalan valótlanságokat állított. Közleményükben úgy fogalmaztak: akkor lesz esélye a szocialisták újdonsült elnökének sikerre vezetni az immár tíz százalék alá süllyedt pártját, ha nem rágalmazza a jövőben egykori partnereit – áll a közleményben.

Megjelentek a párton belüli konfliktusok  

Mesterházy Attila szerint akár el is bukhat az MSZP, ha nem változtat politikáján a kongresszus után. A sikert pedig a saját maga által megfogalmazott stratégiában látta.

Az elnökjelölteket szinte fele-fele arányban támogatták a küldöttek a vasárnapi tisztújításon. Tóth Bertalan egy hajszállal győzött, a voksok 54 százalékát begyűjtve. Mesterházy Attila csupán 10-12 szavazattal kapott kevesebbet.

A Nézőpont Intézet elemzője, Tóth Erik szerint az elnökválasztás szoros eredményében a párton belüli konfliktusok is megjelentek. Ugyanakkor a párttagok nem kaptak választ arra, hogy merre tart az MSZP. Hozzátette: az új vezetés jövőjét az fogja meghatározni, hogy a szocialisták hogyan szerepelnek a jövő évi európai parlamenti és az azt követő önkormányzati választáson.