Orbán: A visegrádi négyek a közös európai sikerhez járulnak hozzá

 

Két nemzet közötti bizalomépítési folyamat közepén vagyunk. Két sikeres ország találkozott ma egymással, Európa sikere pedig a régiók sikeréből épülhet fel – közölte Orbán Viktor miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Szlovákia miniszterelnökével.

Meggyőződésünk, hogy a szlovák-magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök köszönetet mondott Peter Pellegrininek, amiért számíthattunk Szlovákiára, amikor Magyarország bajban volt és meg kellett védenie a határait. „Szlovákia segítségét Magyarország nem fogja elfelejteni” – jelentette ki.

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere

A kétoldalú kapcsolatokról a miniszterelnök elmondta: Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere, Németország és Ausztria után. „Tíz milliárd eurós kereskedelemről beszélhetünk a két ország kapcsán, ezért jó okunk van rá, hogy gratuláljunk egymásnak” – húzta alá Orbán Viktor.

Egyetértettünk abban, hogy az energetikai rendszereink összekötése kulcskérdés. A két ország a gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán dolgozik – közölte a miniszterelnök.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Úgy folytatta: fontos, hogy a két ország fizikai összeköttetése a határmetszéspontoknál is megvalósuljon. A mögöttünk hagyott évek sikere, hogy ma 34 határátkelőhely működik a két ország között, valamint épül a Komárom városokat összekötő Duna-híd, amely lehetővé teszi majd az áruforgalom növekedését – mondta a kormányfő.

 

A V4-ek többé nem a szegény országok szövetsége

Július 1-jétől Szlovákia tölti be a V4-ek stratégiai szövetségének elnökségét, amelynek az elmúlt években sikerült olyan állapotba jutnia, hogy Pozsony érintésével megépüljön a Budapest–Varsó nagysebességű vasút – mondta a kormányfő.

„A visegrádi négyek többé nem a szegény országok szövetsége, hanem az olyanoké, amelyekben gazdasági dinamika, fegyelmezett pénzügyek, valamint nagy tervek vannak” – hangsúlyozta.

A visegrádi országok megtartották az egységüket

Peter Pellegrini a sajtótájékoztatón elmondta: a két kormány rengeteg pozitív energiát fektetett a jószomszédi viszonyba. „Nagyra értékeljük azt a pozitív kommunikációt, ami az országok közötti találkozók természetes részévé vált” – fogalmazott.

Hatékonyan tudunk egymásnak segíteni, amikor kemény döntések előtt állunk, ezt a migrációval szembeni közös álláspont is megmutatta – mondta. A szlovák kormányfő kiemelte: a visegrádi országoknak az elmúlt időben sikerült megtartaniuk az egységet, kiálltak a nemzeti értékeik mellett és nem engedték, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk.

Szlovákia a V4 elnökeként továbbra is ezt az egységet tekinti majd az együttműködés alapjának – jelentette ki.

A V4-eknek jelenleg minden joga megvan arra, hogy víziókkal álljon elő azzal kapcsolatban, milyen irányban kellene tartania Európának – hangsúlyozta. „Büszke népek vagyunk, nem kell senki előtt hajlonganunk, a mi gazdasági paramétereink teljes jogot biztosítanak arra, hogy elmondjuk, milyen irányban kellene tovább működnie az uniónak” – fogalmazott.

Szlovákia miniszterelnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért folytatja a Budapest-Pozsony autópálya kiépítését Rajka környékén. Peter Pellegrini aláhúzta: Szlovákia mindent megtesz azért, hogy fokozatosan kiépítsék a Miskolci R4-es csatlakozó utat.

Peter Pellegrini kijelentette: Szlovákia tud gondoskodni a területén élő kisebbségekről, amit a továbbiakban is meg fog tenni.