A főváros vezetése keresi a megoldást a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítására

 

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésén felkérheti Tarlós István főpolgármestert, hogy a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a hiányzó források biztosításáról.

A Tarlós István által jegyzett – a Budapest.hu oldalon pénteken közzétett – előterjesztésben emlékeztettek: pénzügyi okokból az a közgyűlési döntés született áprilisban, hogy első ütemként a Lánchíd és a villamos-közúti aluljáró, második ütemként a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása történik meg.

Az első ütemhez szükséges mintegy 16,4 milliárd forint a főváros idei költségvetésében rendelkezésre áll. A második ütemhez szükséges források a 2022–2024-re lettek számításba véve.

Mint a javaslatban írták, a közgyűlés döntését követő időszakban a városvezetésben felmerült, hogy milyen feltételek rendelkezésre állása esetén lehetne a teljes körű feladatot rövidebb idő alatt, egy projekt keretében, valamint megfelelő ütemezéssel egyidejűleg kivitelezni.

Az elkövetkezendő hónapok lehetőséget adnak arra, hogy sorra vegyük azokat a feltételeket, amelyekkel biztosítani lehet az alagút és a tér felújításához szükséges források mielőbbi megteremtését. „Alapozva arra, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít többek között a fővárosi közlekedést érintő fejlesztésekre, indokolt, hogy a már megkezdett egyeztetéseken tárgyaljunk a hiányzó forrás mielőbbi megteremtésének a lehetőségéről” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy ez egyben kizárhatja a közvélemény irreális kivitelezési időigényekkel történő felesleges riogatását.

A javaslat szerint a szükséges anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén az alagút és a tér rekonstrukciós feladatai a jelenleg tervezettől korábban, szándékuk szerint 2019-től megkezdhetnék, így a teljes felújítási feladat körülbelül három év alatt megvalósítható. Feltételezve a kivitelezési feladatok 2019-2020-ban történő megkezdését, a befejezés 2021-2022-re realizálható – olvasható.

A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával határozatot hozhat arról, hogy a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása egy ütemben történjen meg úgy, hogy a feladatot rövidebb idő alatt, valamint megfelelő ütemezéssel egyidejűleg kell kivitelezni, amennyiben a szükséges források rendelkezésre állnak. Továbbá a testület felkérheti Tarlós Istvánt, hogy a rekonstrukcióhoz szükséges még hiányzó forrás biztosítása érdekében tárgyalásokat kezdeményezzen és folytasson a kormánnyal, amelynek eredményéről legkésőbb a jövő évi költségvetési javaslatot tárgyaló közgyűlési ülésen adjon tájékoztatást.