Bakondi: Támogatjuk az új migrációs útvonalon lévő államok határvédelmét

 

Akár rendőri erők kirendelésével is támogatja Magyarország az új migrációs útvonalon levő államok határvédelmét – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Az új útvonalon levő országok határvédelméről szerdán tárgyaltak a nyugat-balkáni országok rendőri vezetői, akik szerint a határok védelmére a hadsereget kellene bevetni – tette hozzá. Elmondta: a határvédelmi tevékenységek támogatásáról rövid időn belül belügyminiszterek tanácskoznak majd.

Az új migrációs útvonal Albániából, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába és onnan Olaszországba vezet – magyarázta. A főtanácsadó arra is kitért, hogy jelenleg egyre nagyobb számban érkeznek illegális bevándorlók a török–görög határon, a megszokott tengeri útvonal pedig háttérbe szorult.

Emellett változott az érkező csoportok állampolgársági összetétele, egyre több iráni, bangladesi, pakisztáni, afganisztáni ember tesz kísérletet a hátárok átlépésére – mondta Bakondi György.