Lendvai: Nehezebb helyzetben van az MSZP, mint bármikor

 

Szorosabb együttműködésre van szükség a demokratikus ellenzék között, de ez a régi keretek között nem fog menni, komoly strukturális változásoknak lenne szükség – mondta el Lendvai Ildikó a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

Lendvai Ildikó szerint a mostani pártvezetés nehezebb helyzetben van, mint bármikor. „A választási vereség feldolgozása soha sem könnyű, a legelkötelezettebb szavazóktól kapjuk a legtöbb szemrehányást. Ezzel párhuzamosan meg kell találni a baloldal szavazóbázisát, azt a programot, amely eljut azokhoz, akiket segíteni akar, ez azonban nem könnyű”– fejtette ki.

Véleménye szerint okosabb politikával elkerülhető lett volna a Fidesz kétharmados győzelme. Kifejtette, a kormányzópárt támogatóinak is fontos, hogy más szempontok is érvényesüljenek a politikában. „Nem jó egy féloldalas ország” – jegyezte meg.

Jelentős eltérések

Elmondta, az elnökjelöltek programjában jelentősek az eltérések. Szanyi Tibor szerint például teljesen új alapokról kellene kezdeni az építkezést, hagyományos szociáldemokrata pártot szeretne – jegyezte meg. Kifejtette, hogy nem csak személyek, de koncepciók között is lehet választani.

Hozzá Kunhalmi Ágnes álláspontja áll közelebb, vagyis a szorosabb együttműködés a demokratikus ellenzék között, de szerinte ez a régi keretek között nem fog megvalósulni. „Komoly strukturális változásokra lenne szükség” – mondta el. Úgy vélte, hogy az ellenzéki pártok választási programjai csak nagyon kis százalékban különböztek egymástól.

Szervezeti keretek alapos átgondolása

A kilátásokat illetően elmondta, hogy nem egy szokásos tisztújításra van szükség, hanem a szervezeti keretek alapos átgondolására. Szerinte az, hogy a logó megváltozik, önmagában még nem jelent megoldást.

A párt szervezeti felépítését firtató kérdésre Lendvai Ildikó elmondta, hogy a régi pártformák halottak, egyre kevesebb fiatal lesz párttag, ezért a modernebb kapcsolódási pontokat kell megtalálni, például az internet révén, amely egyben demokratikusabb működéshez is vezet.

Kifejtette, hogy híve a koalíciós kormányzásnak és nem mond ellent a választási együttműködésnek sem. „Fel kell építeni és erősíteni kell az MSZP-t és a többi ellenzéki pártot is, hogy később együttműködjenek” – szögezte le.