A kormány kedden benyújtja a Stop Soros törvénycsomagot

 

Magyarország készen áll a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatos vitákra, ezek során pedig minden esetben az ország biztonsági érdekeit fogja szem előtt tartani – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján, jelezve, hogy a kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek az előterjesztést.

A beterjesztés összhangban van a parlamenti választás végeredményével, a magyarok ugyanis megüzenték: meg kell védeni Magyarországot az illegális bevándorlástól. A törvényjavaslat ezt az akaratot tükrözi – mondta Dömötör Csaba.

Dömötör Csaba (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A „Stop Soros” büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését, ami alapján aki azt szervezi, hogy egy illegális bevándorló menedékjogot kapjon, vagy Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó bevándorló tartózkodási jogcímet szerezzen, az elzárással büntethető. Minősített esetben pedig – azaz ha valaki anyagi eszközökkel segíti az illegális bevándorlást vagy tevékenységét rendszeresen folytatja – egy év szabadságvesztéssel is büntethető lesz – ismertette a részleteket az államtitkár.

A jogszabály arra is lehetőséget ad majd, hogy a bíróság az illegális bevándorlást szervezőket kitiltsa a határ 8 kilométeres sávjából, külföldi állampolgárok esetén pedig kiutasításról is dönthet – tette hozzá.

A törvényjavaslat rendelkezik továbbá arról – folytatta –, hogy Magyarország nem fogadja be azoknak a bevándorlóknak a menekültkérelmét, akiket nem üldöznek, nincsenek súlyos veszélyben. „Ebben vitánk lesz azokkal, akik univerzális jogként tekintenek a menekültjogra” – jegyezte meg Dömötör Csaba, azt is hangsúlyozva, hogy „nagy erők mozdulnak meg a törvény ellen”.

Fontosnak nevezte, hogy az Országgyűlés mielőbb elfogadja a „Stop Sorost”, mert „meg kell erősítenünk a politikai páncélzatunkat az illegális bevándorlás ellen”, miközben ugyanis Magyarország minden eszközzel a határait védi, aközben Brüsszelben véglegesíteni akarják a betelepítési kvótákat.

Hozzáfűzte azt is, a kormány tájékoztatást ad majd a parlamenti frakcióknak az előterjesztésről. Arra a kérdésre, hogy ha például emberi jogi aktivisták információs anyagot készítenek az illegális bevándorlásról, akkor ők is büntetendők lesznek-e, a politikus úgy reagált: nem a kiadvány ténye, hanem az illegális bevándorlás elősegítő jellege teszi ezt büntethetővé.

Az államtitkárt megkérdezték arról, hogy Andreas Nick, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője azt mondta, a tervezett „Stop Soros” törvénycsomag ügyében figyelembe kell venni a Velencei Bizottság ajánlását.

Dömötör Csaba erre azt közölte: minden véleményt nyitottan meghallgatnak, de az biztos, hogy Magyarországnak senki nem adhat ultimátumot semmilyen kérdésben, ez egy szuverén ország, a választók döntöttek, „az ország biztonsága az elsődleges”. A Velencei Bizottság egy javaslattevő szervezet, nem írhatja felül a nemzetállami jogköröket – válaszolta egy másik felvetésre.

Soros György kedden publikált – a hvg.hu oldalon megjelent – cikkét kérdésre úgy kommentálta: a milliárdos nem tett le arról, hogy Európát a bevándorlás célpontjává tegye, a határvédelmet a nemzetállamok helyett az NGO-kra, Brüsszelre bízná. Ez pedig ellentétes azzal, amit a magyarok akarnak – hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy Soros György szerint a migrációs politikának önkéntes alapon kell működnie, Dömötör Csaba azt felelte: Soros egy korábbi cikkében még arról írt, hogy ha az elosztási mechanizmus nem lesz egy kötelező, állandó eleme a menekültügyi rendszernek, akkor az össze fog omlani.