Bírósági vezetők: Az OBT veszélyezteti a bírósági szervezet jövőjét

 

Ítélőtáblai és törvényszéki elnökök szerint az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, ezért kedden nyílt levélben felszólították őket, hogy „ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét”.

Az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben közölték: Magyarország bírósági szervezete az alaptörvény szelleméhez méltó valós hatalmi ág.Stockphoto - bírói kalapács - igazságszolgáltatás - ítélet

A bírák szakmai tudása kiemelkedő, az ügyhátralék folyamatosan csökken, az ítélkezés egyre időszerűbb, az oktatást megújították, a tárgyi feltételek jelentősen javultak és nem utolsósorban a bírói önkormányzatiság kiteljesedett az elmúlt hat évben. Közös erőfeszítéseik eredményeként kerülhettek dobogós helyre az Európai Unió eredménytábláján és fejlődésük “európai viszonylatban is példaértékűvé vált” – hangsúlyozták.

„Sajnálattal állapítjuk meg, hogy néhányan személyes érdekeik, illetve egyéni sértettségük okán kockára teszik a bírói kar és vezetői közös munkájának eredményeit, ezáltal súlyosan veszélyeztetik közösségünk napirenden lévő korszakos lehetőségeit” – fogalmaztak.

Álláspontjuk szerint az OBT tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, ellentétben áll a tanács január 30-án megfogalmazott hitvallásával. „Ezért felszólítjuk az Országos Bírói Tanács tagjait, hogy ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét” – olvasható a nyílt levélben, amelyet valamennyi ítélőtábla és törvényszék elnöke aláírt, Hilbert Edit kivételével, aki a Budapest Környéki Törvényszék vezetője és egyben az OBT soros elnöke.