Érzékenyítő tanfolyamokat tart bírósági dolgozóknak a Soros-hálózat?

 

A kormánypártok szerint a Soros-hálózat már a magyar igazságszolgáltatást is befolyásolja azzal, hogy migránspárti érzékenyítő tanfolyamatokat tart bírósági dolgozóknak. Hollik István azt mondta: annak is fennáll a veszélye, hogy konkrét ügyekben a migránsokat képviselő, Soros György által fizetett jogász olyan bíróval kerül szembe, akinek az érzékenyítését ő végezte. A napokban több internetes portál is arról írt, hogy az elmúlt években több száz bírósági alkalmazott vett részt a Magyar Helsinki Bizottság bevándorlókról szóló tréningjein.

Soros hazai kitartottjai megszállták a magyar bírósági rendszert is – idézte az M1 kora esti Híradója az origo.hu-t. Az internetes portál szerint, miután a bevándorláspárti tőzsdespekuláns, a politikai szférából kiszorulni látszik, „…a bírósági rendszeren keresztül kíván befolyást gyakorolni a magyar közállapotokra”.

Origo.hu: százakat érinthet

Az internetes újság azt írja: a hazai Soros-birodalom zászlóshajójának számító „…Helsinki Bizottság több száz bíró és igazságügyi alkalmazott számára tartott úgynevezett ‘érzékenyítő’ tréningeket az elmúlt években”. A kurzusok témája például a migránsok – írja a szerző, aki szerint a tréningek alkotmányossági-összeférhetetlenségi problémákat vetnek fel, hiszen a Helsinki Bizottság jogászai bírósági képviseletet is ellátnak, azaz „…előfordulhat, hogy az érzékenyítő kiképző szembekerül az érzékenyített bíróval a tárgyalóteremben”.

A pestisrácok.hu-n megjelent írásban  pedig az olvasható a Helsinki Bizottság hatásáról, hogy „…a Kúria menekültügyi joggyakorlattal foglalkozó csoportja, amelyet Darák Péter vezet, legutóbbi jelentésében harmincszor hivatkozza a Magyar Helsinki Bizottságot”.

Darák nem tud olyan ügyről, ahol a bírói függetlenség sérült volna – de nem is zárja ki

Az M1 Híradója megkereste az Országos Bírósági Hivatalt, de kérdéseikre a 18 órai adásig nem kaptak választ, a Kúria pedig – hangzott el a műsorban – nem kívánt reagálni a cikkekben szereplő állításokra.

A Kúria elnöke, Darák Péter korábban nyilatkozott az érzékenyítő tréningekről. Akkor azt mondta: nem tud olyan ügyről, ahol a bírói függetlenség sérült volna, ugyanakkor elismerte, hogy nem zárható ki a befolyásolás lehetősége, mert – mint fogalmazott: mindenki arra törekszik, hogy a bírót meggyőzze. „Elvi lehetőség fennáll, de a bírák felnőtt emberek. Ők nagyon jól tudják, hogy mit kíván meg tőlük a hivatásuk, és hogy a jogalkalmazás során nekik elsősorban a törvényeket kell szem előtt tartaniuk” – idézte a kúriaelnököt az M1 Híradója.

„Az a célja, hogy minél több migránst hozzon Európába”

A kormánypártok szerint fontos tisztázni, hogy a sajtóban megjelent hírek alapján pontosan mi történt a bíróságokon – mondta Hollik István szombaton. A Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője azt mondta, ez azért fontos, mert fennáll a gyanúja, hogy a Soros Györgyhöz köthető szervezet így próbálta meg befolyásolni a bíróságokat. Úgy fogalmazott: „azt tudjuk, hogy a Magyar Helsinki Bizottság, amely ezeket a (…) bevándorláspárti érzékenyítő tréningeket szervezi, egyértelműen bevándorláspárti. Az a célja, hogy minél több migránst hozzon Európába”.

„A migránsok útjait szervezik, pénzügyi és jogi segítséget adnak nekik, (…) sőt, a magyar hatóságokkal szemben is képviselik őket” – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hozzátette: Magyarország ezt nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti, amire elfogadása után a Stop, Soros-törvénycsomag nyújthat megoldást.

A kormány első érdemi ülésén már megtárgyalta a Stop, Soros-törvénycsomagot, és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot. Az új, szigorított előterjesztés, amely szerint a büntető törvénykönyvbe ütköző lesz a törvénytelen bevándorlás szervezése, a jövő héten kerülhet az Országgyűlés elé.