Füredi Ferenc: Kultúrharc zajlik Magyarország és Európa között

 

Európa jövője címmel nemzetközi V4-konferencia kezdődött szerdán a budapesti Várkert Bazárban. A kétnapos programon több mint harminc külföldi politikus és gazdasági szakember tart előadást egyebek mellett a migrációról és a kontinenst érintő geopolitikai kihívásokról. A célkeresztben: Magyarország címmel tartott előadást Füredi Ferenc, aki interjút adott az M1-nek.

Füredi Ferenc A célkeresztben: Magyarország címmel tartott előadást a V4 konferencián, illetve nemrég megjelent könyvének címe is ez. Ebben a könyvben Füredi azt írta, hogy a keresztes háborúkat idéző kultúrharc zajlik Európában Magyarország és Európa között. Füredi szerint sokan nem szeretik a magyar értékeket. Egy időben tapasztalatai szerint „magyar fóbiája” volt az embereknek Brassóban. Mindenki kritizálta azt, mi történik Magyarországon. Később rájött, hogy általában a magyar kormány, a magyar nép hisz abban, hogy egy igazi nép saját kultúrájában és vallásában nevelheti fel gyermekét. Emellett fontosak a magyarok számára a hagyományok megtartása.

Füredi Ferenc szerint ebben másként gondolkodnak az európaiak, mint a magyarok. Emiatt egy kultúrháború alakult ki, hiszen mások szemében az, amit a magyarok csinálnak, és amiben hisznek, az egy megállítandó dolog – fogalmazott az író.

Korábban az író úgy nyilatkozott, hogy ennek a harcnak nem lesz kompromisszumos vége. Elmondta: ha van egy vitánk, például harcolunk egymással fizetésért, akkor könnyebb kompromisszumot kötni. Amennyiben viszont kulturális vitáról beszélünk, például hogy milyen vallásban neveljük fel gyermekünket, ott már nehéz kompromisszumot kötni. Hiszen nem lehet három napig hitben nevelni a gyermeket, mert az állam ezt követeli, utána pedig ateistaként nevelni szülőként – hangsúlyozta az író.

Egyre több állam bele akar szólni a nevelésbe

Angliában, Skóciában és több más országban is az állam beleszól a nevelés kérdéseibe. Mint ahogy azt az író elmondta, több országban azt hiszik, nem szabad ráhagyni a szülőkre a nevelést, és azt gondolják ők jobbak. Beleszólnak a családi életbe, ezzel elérnék azt, hogy „a család nem a szülők családja lenne, hanem az ország családja lenne”.

Budapest, 2018. május 23. Frank Füredi brit író, szociológus, kommentátor A célkeresztben: Magyarország címmel vezető előadást tart az Európa jövője című kétnapos nemzetközi konferencia első napján a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. A tanácskozást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte. MTI Fotó: Soós Lajos

Frank Füredi brit író, szociológus, kommentátor A célkeresztben: Magyarország címmel vezető előadást tart az Európa jövője című kétnapos nemzetközi konferencia első napján a Várkert Bazárban (MTI-fotó: Soós Lajos)

Magyarország szerint a társadalom alappillére a család. Nyugaton is azt hiszik, hogy ez fontos, azonban nem hisznek abban, hogy a szülők képesek a jó értékek átadására. Füredi Ferenc hangsúlyozta: kérdéses persze, hogy ki dönti el azt, hogy vajon melyek a jó és rossz értékek?

Kihívást jelent a tömeges migráció

Az író szerint Nyugat-Európában beengedik az embereket, és nem azt mondják nekik, hogy úgy kell viselkedniük, ahogy nekünk, tisztelni kell a hagyományainkat és beilleszkedni, hanem azt mondják nekik, hogy mi így élünk, ti pedig úgy éltek, és néha összejövünk. Ez két ellentétes gondolkodás.

Az országok kezdik elveszíteni hagyományaikat, a polgárok pedig saját hazájukat kezdik elveszíteni, hiszen a kormányok szemében nem fontosabbak saját polgáraik, mint azok az emberek, akik – fogalmazott Füredi Ferenc – két perce érkeztek az országba.

A teljes interjút itt megtekintheti.