Folytatódik a csatározás az MSZP-n belül

 

A szocialista párt egyik megyei szervezete azt kéri, hogy akiknek szerepük volt az MSZP leépülésében, lépjenek hátrébb, és „ne a saját, enyhén büdös pecsenyéjüket próbálják sütögetni”. A szocialisták a tervek szerint júniusban tartanak tisztújító kongresszust.

A szocialisták vezetői a saját enyhén büdös pecsenyéjüket próbálják sütögetni, a párt egységére hivatkozva – ez áll a párt Hajdú-Bihar megyei szervezetének az áprilisi választásról szóló állásfoglalásában, amelynek részleteit a Magyar Idők közölte. Az MSZP-s megyei választmány úgy látja: folytatódik a kicsinyes harc a parlamenti pozíciókért, a párt nagyjai pedig a még megmaradt tagság feje fölött gondolják lepacsizni a kongresszus személyi kérdéseit. Azt is írták: hallani zsarolásként elvett autókról, egyéb manipulációkról, hatalombrókerekről, akik királycsinálóként igyekeznek magukat előtérbe tolni.

A dokumentumban úgy fogalmaztak, hogy a párt megalakulása óta legsúlyosabb válságát éli. A tagság szerint az MSZP megszűnését észre sem vennék vidéken, a falun élők körében olyan alacsony a párt támogatottsága. A Hajdú-Bihar megyei szocialisták azt írták: akiknek szerepük volt a párt leépülésében, ideje hátrább lépniük.

A választás éjszakáján lemondott a korábbi elnök

Molnár Gyula korábbi pártelnök még a választás éjszkáján lemondott tisztségéről a kudarcos szereplés miatt, és követte őt a szocialisták teljes elnöksége. A Hajdú-Bihar megyei szervezet szerint azonban ez nem elég, ugyanis érdemi változásra van szükség, mert enélkül további pofonok várnak a pártra, újabb vereségeket pedig már nem lennének képesek elviselni.

Szanyi Tibor szerint az MSZP politikai csődbe került – erről beszélt a Magyar Narancsnak még múlt héten. Az európai parlamenti képviselő úgy vélte: már csak annyi erő van a pártban, hogy még egyszer bejusson a parlamentbe. Aztán – mint fogalmazott – kalap, kabát. Szanyi Tibor éppen ezért úgy mentené meg az MSZP-t, hogy felszámolná, és más névvel és logóval építené újjá.

A párt választmányi elnöke szerint Szanyi Tibor csak viccelt azzal, hogy pont azt a szervezetet számolná fel, amelynek az elnökségére pályázik

Hiller István úgy fogalmazott: nem veszi a humort, és nem támogatja Szanyi Tibor felvetését. Ugyanis véleménye szerint azt a baloldali gondolkodást, amelyet a szocialisták képviselnek, több mint egy évtizedre elvágná a párt megszűnése.