Belváros: Nyugdíjas pedagógust indítanak az ellenzéki pártok

 

Nagy Béla nyugdíjas pedagógus a közös ellenzéki jelölt a belvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson. Őt támogatja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is.

A főváros V. kerületének 4. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi képviselőválasztást július 8-án, mert az eddigi képviselő, Böröcz László (Fidesz-KDNP) a tavaszi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen. A Jobbik korábban már közölte, hogy pénzügyi okok miatt nem indít önálló jelölteket a budapesti időközi önkormányzati választásokon.

Az V. kerületi időközi önkormányzati választáson közös ellenzéki jelöltként induló Nagy Béla nyugdíjas pedagógus a belvárosi Kamermayer Károly téren tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2018. május 22-én. A jelöltet támogatja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is. Balról Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke. MTI Fotó: Mónus Márton

Nagy Béla bemutatkozó sajtótájékoztatóján, a Pilvax előtt azt mondta: 65 éves pedagógus, nemrég vonult nyugdíjba, baloldali beállítottságú. Negyven évet töltött a katedrán, ebből csaknem húszat a kerületben, ahol már harminc éve él. Úgy gondolja, ismeri az itt élők életét, gondjait. Foglalkozni kell az üres lakások és üzlethelyiségek problémájával, a csökkenő zöldterületek pótlásával, a parkolási gondok megoldásával és a kerületben élők éjszakai nyugalmának kérdésével – sorolta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, nagyon fontos, hogy „minden párt” beállt a független civil jelölt mögé. Hozzátette: az a céljuk, hogy a következő választásokon is egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben, vagyis ne aprózzák szét az ellenzéki erőt. Csárdi Antal (LMP) – aki a tavaszi országgyűlési választáson a Belvárosban szerzett parlamenti mandátumot – kiemelte: olyan civil jelölt mögött sorakoztak fel, aki a kerületben lakik, élő kapcsolata van a várossal, a benne élőkkel, korából adódóan meg tudja szólítani az idősebbeket, pedagógusként pedig a fiatalokkal is kapcsolata van.

DK: Egy jelölt kell a Fidesszel szemben

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szintén arról beszélt, hogy egy demokratikus jelöltnek kell szemben állnia a Fideszével. A parlamenti választáson is a többi „demokratikus párt” visszalépésével tudott győzni az LMP-s Csárdi Antal. Nagy Bélának ugyanilyen esélye van arra, hogy független jelöltként, minden „demokratikus párt” támogatásával bekerüljön a képviselő-testületbe. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője kifejtette: a párt a tavaszi parlamenti választáson is vállalt áldozatokat, visszalépett. A választás után az ellenzéknek erőt kell mutatnia, amire az első lehetőség az időközi választás – jelentette ki. Az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy lehet benne bízni, és vannak hiteles, erős politikusok, akik képesek tenni a helyiekért. Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője örömét fejezte ki, hogy mindenki felismerte a választási rendszer „vastörvényét”, hogy „aki nem egyetlen közös jelölt mögé sorakozik fel, az vagy végtelenül ostoba, vagy a Fidesz érdekeit szolgálja”. Közölte: a Fidesz most is megpróbálja majd „kamujelöltekkel” megosztani az ellenzéket.

Párbeszéd: kijátszották magukat a Liberálisok

Megkérdezték Tordai Bencét, azzal, hogy a Liberálisok külön indítják az időközi választáson Szabadai Viktort, valamint kiléptek a Párbeszéd frakciójából, végleg kiírták-e magukat az ellenzéki összefogásból. A párbeszéd szóvivője kifejtette: úgy látja, a liberálisok lerombolják azt az ellenzéki integrációt, amely kezdett kialakulni. „Végtelenül felelőtlen viselkedés a részükről” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a liberálisok viselkedésének mozgatórugóit csak találgatják, nem tudják, hogy anyagi motivációjú-e vagy „öncélú, nárcisztikus politika”.

Arra a kérdésre, hogy miért „vitték be” a liberálisokat a Parlamentbe, Tordai Bence azt válaszolta, megpróbálták „a teljes ideológiai spektrumot” lefedni, hogy megmutathassák, a teljes „demokratikus ellenzék” szemben áll az Orbán-rezsimmel. „Sajnáljuk, hogy a liberálisok nem bizonyultak méltónak erre a bizalomra” – jegyezte meg. A politikus szerint a liberálisok már 2014-ben, majd most is eljátszották a bizalmat, ezért „még egyszer senki nem sétál bele ebbe az utcába”.