Belép a Párbeszéd frakciójába a független Mellár Tamás

 

Mellár Tamás belép a Párbeszéd parlamenti frakciójába, így nem szűnik meg a képviselőcsoport, amelyet Bősz Anett kilépése miatt fenyegetett ez a veszély. A pártnak a parlamenti frakcióalakításért járó 135 millió forintról sem kell így lemondania. Mellár Tamás állítja: attól, hogy a Párbeszéd padsoraiban foglal majd helyet, független képviselő marad.

Mellár Tamás közösségi oldalán jelentette be, hogy belép a Párbeszéd parlamenti frakciójába. Az ellenzéki pártok támogatását élvező független országgyűlési képviselő ezt azzal indokolta, hogy nem nézheti tétlenül az ellenzék egyetlen összefogási kísérletének meghiúsulását.

A Párbeszéd frakció megalakulása pénteken került veszélybe, amikor a liberális Bősz Anett közölte, hogy kilép a képviselőcsoportból. Elhatározását azzal magyarázta, hogy az MSZP és a Párbeszéd felrúgta a korábban kötött megállapodásokat. A liberálisok egykori szövetségesei szerint azonban csak a pénz áll a szakítás mögött.

„Úgy látszik, hogy ez a liberálisoknak és Fodor Gábornak nem volt elég. Sajnálattal veszem újra tudomásul, hogy Fodor Gábort gyakorlatilag semmi más nem érdekli, mint a pénz” – nyilatkozta Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője.

Az M1 Híradójában kitértek arra, hogy sajtóhírek szerint a vita valójában egy olyan dokumentum miatt robbant ki, amely szerint a szocialisták évi több tíz millió forinttal támogatnák a liberálisokat. Ennek létezését a szocialisták frakcióvezetője is elismerte.

Az egyik internetes portál közzétette a megállapodást, amelyek februárban Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor írt alá. A szöveg szerint az MSZP és a Párbeszéd vállalta, hogy a pártra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására eső összeg felének megfelelő mértékű anyagi támogatással segíti a Liberálisok munkáját a 2018-2022-es parlamenti ciklusban.

Az Origó.hu arról ír, hogy megállapodás felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját, amit – a portál szerint – csak valamilyen jogi trükközéssel kerülhettek ki. Az Origo úgy számol, hogy a Liberálisok 60 millió forintra számíthattak volna a dokumentum alapján.

Mellár Tamás döntésének köszönhetően a Párbeszéd viszont nem esik el attól a 135 millió forinttól és más előnyöktől sem, amik a parlamenti frakcióalakítással járnak a pártnak. A képviselő azt írta: szerinte ezzel nem veszíti el függetlenségét, mert olyan megállapodást kötött, hogy nem vonatkozik rá a frakciófegyelem.

Mellár Tamás már a választási kampányban is feltűnt az MSZP-Párbeszéd közelében, ugyanis Karácsony Gergely árnyékkormányának egyik tagjaként nevezte meg őt.