Az MSZP felszámolásáról beszélt Szanyi Tibor egy interjúban

 

Az MSZP felszámolásáról, megszüntetéséről beszélt Szanyi Tibor, a szocialisták egyik legismertebb képviselője egy interjúban. Szerinte, ha nem lesznek mélyreható változások, akkor idővel még a parlamentbe sem jutnak be. Szanyi Tibor úgy véli, hogy elnökként ő lenne a legalkalmasabb arra, hogy új logóval és új névvel újjáépítse a pártot. Tóth Bertalan frakcióvezető szerint nem kell felszámolni az MSZP-t, de idővel lehet új brandben gondolkodni – közölte az M1 Híradója.

„Fel kell számolni az MSZP-t, aztán másik névvel és logóval újra felépíteni” – így mentené meg a Magyar Szocialista Pártot Szanyi Tibor. A szocialisták európai parlamenti  képviselője a Magyar Narancsnak beszélt arról, hogy mélyreható változás nélkül a pártban maximum már csak annyi erő van, hogy még egyszer bejusson a parlamentbe, aztán viszont – mint fogalmazott – kalap, kabát.

Átalakítaná a párt belső érdekrendszerét

Szanyi Tibor szerint az MSZP politikai csődbe került,  ezért most leltárt kell csinálni, és ki kell menteni a menthetőt. Elképzelései szerint teljesen át kellene alakítani a párt belső érdekrendszerét, úgy látja ugyanis, hogy az MSZP tagságának jelenleg túl nagy befolyása van, holott sokan közülük inaktívak. Szanyi Tibor szerint a pártban vannak kollaboránsok is, őket szép csendben el kellene küldeni.

A párt megújítására jelenleg saját magát tartja a legalkalmasabbnak. A két másik lehetséges elnökjelöltet, az MSZP fővárosi elnökét, Kunhalmi Ágnest és a párt frakcióvezetőjét, Tóth Bertalant viszont nem. Szerinte „ők egy frissen bukott előadás bukott főszereplői, s mint olyanok ne akarjanak rögtön színházigazgatók lenni”. Szerinte az MSZP-nek most nem autóversenyzőkre, hanem profi szerelőkre van szüksége.

Tóth Bertalan szerint is legyengült a párt

Tóth Bertalan Szanyi Tibor nyilatkozatára mindössze úgy reagált, azt majd a kongresszus eldönti, hogy megszavaz-e olyan valakit vezetőnek, akinek elnökként a párt felszámolása lenne az első lépése. Az őt és Kunhalmi Ágnest minősítő mondatokat nem kívánta kommentálni, azt viszont elismerte, hogy az MSZP meggyengyült, ezért újjá kell építeni.

Szanyi Tibor már kitalálta az új pártnevet is

Szanyi Tibor viszont már az MSZP új nevét és logóját is kitalálta. Elképzelései szerint a párt „Szocialisták” néven működne tovább. A párt jelképét, a szegfűt talán lecserélné vörös rózsára, a piros színt viszont megtartaná.

Csaknem 30 évvel ezelőtt az akkori szocialista politikusok egyszer már nevet váltottak. A Kádár-rendszer állampártjának, a Magyar Szocialista Munkáspárt nevéből  kivették a „munkás” szót, így jött létre 1989-ben a Magyar Szocialista Párt.