Egyre több nő ül a parlamentben – érdekességek a frissen megalakult Országgyűlés összetételében

 

Néhány kevésbé ismert tény és adat az április 8-i parlamenti választásokat követően megalakult új, 199 tagú Országgyűlésről.

A Fidesz–KDNP közös listáján az előző négy évhez hasonlóan 133 képviselő jutott mandátumhoz. A Fidesz frakciója, akárcsak 2014-ben, most is 117 fővel alakult meg, a KDNP parlamenti csoportjában 16 képviselő ül. Az MSZP–Párbeszéd közös listáján 20 képviselő jutott mandátumhoz, a két párt külön frakciót alakít és frakciószövetségként dolgozik.

A Párbeszéd öttagú frakciójában a párt három politikusához a közös listán bejutott Bősz Anett (Magyar Liberális Párt), valamint a szocialista Burány Sándor csatlakozik, aki továbbra is az MSZP tagja marad. Az MSZP 15 tagú frakciót alakít. A Jobbiknak 26, a Demokratikus Koalíciónak (DK) 9 fős a frakciója. Szintén kilencfős frakciót alakít a Lehet Más a Politika (LMP), a mandátumot szerzett nyolc LMP-s politikushoz az Együtt színeiben megválasztott Szabó Szabolcs csatlakozik. Az Országgyűlésnek egy független képviselője van Mellár Tamás személyében, s nemzetiségi listán a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is szerzett egy mandátumot.

A képviselők eskütétele az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A képviselők eskütétele az Országgyűlés alakuló ülésén (MTI-fotó: Kovács Tamás)

A fiataltól az idősig

Az Országgyűlés legidősebb képviselője a Fidesz–KDNP közös listáján mandátumot szerző Turi-Kovács Béla, aki 1935-ben született. Az új összetételű parlament legifjabb tagja Ungár Péter (LMP, 1991).

2018. április 8-án az előző ciklushoz képest 44 új képviselőt választottak meg, közülük 35-en először szereztek mandátumot, kilencen pedig hosszabb-rövidebb ideig ültek már a parlamenti padsorokban.

Egyre több nő ül a parlamentben 

A parlamentben 23 nő szerzett mandátumot, közülük heten először lesznek tagjai a törvényhozásnak. A Fidesz–KDNP listáján 11 nő szerzett mandátumot, közülük tíz a Fidesz, egy a KDNP frakciójában foglal helyet. Az MSZP–Párbeszéd listáján a törvényhozásba jutott öt nő közül hárman az MSZP, ketten a Párbeszéd frakciójának tagjai. A Jobbik és az LMP frakciójában három-három, a Demokratikus Koalíció parlamenti csoportjában egy képviselőnő ül.

A választásokon ellenzéki győzelem Budapesten kívül mindössze három egyéni választókerületben született: Pintér Tamás Dunaújvárosban a Jobbik, Szabó Sándor Szegeden az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként nyert, Mellár Tamás függetlenként szerzett mandátumot Pécsett.

Nyolcadszor a törvényhozásban

Az 1990-es első szabad választások óta négy képviselő tagja megszakítás nélkül az Országgyűlésnek, azaz nyolcadszor jutott be a törvényhozásba: Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt és Orbán Viktor valamennyien a Fidesz–KDNP jelöltjeként szereztek mandátumot.

A 199 képviselő közül három budapesti kerület polgármestere (a VIII. kerület élén álló Kocsis Máté a Fidesz–KDNP, a XIV. kerületet vezető Karácsony Gergely az MSZP–Párbeszéd, a XV. kerület élén álló Hajdu László a Demokratikus Koalíció listáján szerzett mandátumot). Ketten megyei közgyűlési elnökök voltak (Nagy Csaba Baranya és Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye, mindketten a Fidesz–KDNP listáján jutottak be a parlamentbe), négyen polgármesterek (az LMP listáján bekerült Gémesi György Gödöllőn, a jobbikos Janiczak Dávid Ózdon, Fülöp Erik Tiszavasváriban, a Fidesz–KDNP listáján bekerült Koncz Ferenc pedig Szerencsen).

Esküt tesznek a képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén. Az első sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, mellette Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

A képviselők eskütétele az Országgyűlés alakuló ülésén. Az első sorban Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, miniszterelnök-jelölt és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter
(MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Visszatér a nagypolitikába két EP-képviselő is 

A választáson két jelenlegi európai parlamenti képviselőt – a Demokratikus Koalíció képviseletében Molnár Csabát és Niedermüller Pétert – választottak meg országgyűlési képviselőnek. A kilenc önkormányzati vezető közül Kovács Sándor, Fülöp Erik és Janiczak Dávid első alkalommal jutott mandátumhoz. A jogszabályok értelmében ezek a tisztségek összeférhetetlenek a parlamenti képviselőséggel, ennek megszüntetésére a megválasztott országgyűlési képviselőknek a mandátum átvételétől számítva 30 napjuk van.

Többen már döntöttek, így a két DK-s EP-képviselő már lemondott parlamenti mandátumáról, helyüket László Imre és Arató Gergely foglalja el. Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke és listavezetője szintén lemondott mandátumáról, helyére Rig Lajos ül, míg a mandátumáról szintén lemondott Gőgös Zoltán (MSZP) mandátumát Harangozó Tamás (MSZP) kapta.

Hirt Ferenc, az Országgyűlés első kerekesszékes képviselője 2006 óta immár negyedik ciklusát kezdheti meg a Fidesz-frakcióban. Az először 2010-ben mandátumot szerzett Tapolczai Gergely, az Országgyűlés első siket képviselője idén harmadik négyéves ciklusát kezdheti meg, szintén a Fidesz-frakcióban.