Ideológiák felett álló kormányzás jöhet

 

A miniszterelnök befejezte a kormányalakítási tárgyalásokat. Az ígéretek szerint határozottabban családközpontú lesz az új kormány politikája, de meg kell teremteni a jobb élet alapjait is, ami nem pusztán anyagi jobblétet jelent, és tovább kell erősíteni a gazdaságot.

Az új kormány működése előtt messziről tekintve az látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál jobban kézbe akarja-e venni a kormányrudat, mondta Galló Béla, a Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorában. A politológus szerint a következő négy év nagy kérdése az lesz, hogy a nagy társadalmi problémákra milyen megoldást kínál majd a napokon belül felálló kabinet. Emlékeztetett: sokan mondják, hogy – a média felszínes világától eltekintve – szükség lesz a konszolidációra, legalábbis a társadalmi viszonyokat tekintetében.

Azokból a célokból, amiket megjelölt a miniszterelnök sejteni lehet, hogy a demográfiai probléma kerül a centrumba, tette hozzá a szakértő. Kiemelte: ez óriási előrelépést jelenthet Magyarország és Európa szempontjából, hiszen a népesség csökkenése az egész kontinensen komoly problémát jelent.

Orbán Viktor (Fidesz-KDNP) miniszterelnök, Semjén Zsolt (Fidesz-KDNP) nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Kövér László (Fidesz-KDNP) házelnök (b-j) az országgyűlési választáson listás mandátumot nyert képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadása előtt az Országházban 2018. május 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Simon János politológus ideológiák felett álló kormányzásra számít, amely egyfajta keresztény-szociális értékrendszeren alapulva fontos szerepet biztosít a családoknak. A szakértő úgy látja, hogy a népszaporulat jelenleg jogi akadályokba is ütközik. Példaként említette, hogy a gyerekek örökbefogadása és a megtermékenyített petesejtek beültetése terén jelentős eredményeket lehetne elérni.

Jelenleg 40 ezer petesejt van lefagyasztva Magyarországon, ami  40 ezer potenciális gyermeket jelent – hangsúlyozta a politológus. A magyar gazdaság fejlődésével kapcsolatban elmondta, hogy az eddigi sikerek fényében továbbra is a Matolcsy György által kidolgozott gazdaságfilozófia alapján folytatódhatnak az intézkedések.

Ugyanakkor megjegyezte: Magyarországnak újra kell gondolnia a jólléti társadalom kérdését, hiszen nem csak a materiális jólét számít. A magyarok „rossz érzésének” történelmi hagyományai vannak, vetette közbe Galló Béla. Elég csak elénekelni a himnuszunkat – mondta.

Nehéz helyzetben az ellenzék

A politológus úgy látja, hogy a migráció kérdése továbbra is a kormány érdeklődésének a homlokterében áll majd. Ez bizonyítja, hogy nem csak meg akarták lovagolni a témát a választási győzelem érdekében, tette hozzá. A kétharmados eredményben nagy szerepet játszott, hogy a Fidesz van egyedül jelen a társadalom minden rétegében, az egyedüli néppártként mutatott rá Galló Béla.

Az MSZP elvesztette vidéki jelenlétét, míg rajtuk kívül a baloldalon csupán csak „aszfaltpártok” vannak,  amelyek csak a nagyvárosokban léteznek, emelte ki a szakértő.  Hiányolja, hogy az ellenzéki sorokban elfelejtik az elemzést, a világban és Európában jelentkező folyamatok, valamint a magyar valóság értelmezését.

Ha nem ebből indulnak ki, hanem csak ideológiákból, elképzelésekből, akkor nem fogják saját sikertelenségük, és az Orbán-kormány immár harmadik ciklusának titkát megfejteni – hangsúlyozta. Galló Béla szerint ez az európai baloldalra, sőt az egész világra is jellemző.

Nagy változások jöhetnek Brüsszelben

Simon János fontosnak tartotta kiemelni, hogy a feszültségek fennmaradnak Brüsszelben, és a jelenlegi mechanizmusok miatt döntésképtelen a szövetség. Azt is hozzátette, hogy az  Európai Unió döntéshozatalát megakarják változtatni, ami a vétórendszer átalakításával járna.

Utóbbi csak egy trambulinja annak a háttérküzdelemnek, ami az EU jövőjéről szól, jegyezte meg Galló Béla. Jelesül, hogy föderatív irányba vagy a nemzetek Európája felé mozdul-e el a szövetség. Figyelmeztetett: egy éven belül nagyon sok hatalmi átrendeződés jöhet, a pozíciók és a büdzsé tekintetében is.

Jövő tavasszal EP-választások lesznek, ahol ha olyan trendek mutatkoznak meg, amiket érzékelni lehet az európai társadalomban, azaz a migrációval szemben kritikus tömegek szavaznak, akkor érdekes átrendeződés jöhet az Európai Unióban. Részben emiatt is gyorsultak fel a folyamatok, hiszen a régi establishment jó pár dolgot eldöntene az elkövetkező hónapokban, nehezebbé téve ezek megváltoztatását.