A Párbeszéd és a DK ellenzi Bártfai-Mager Andrea kinevezését

 

A Párbeszéd mellett a Demokratikus Koalíció is arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vonja vissza Bártfai-Mager Andrea miniszteri jelölését.

A párt szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a G7 információira hivatkozva azt mondta, hogy a kijelölt nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter még kinevezése előtt megbukott, mert „családilag valószínűleg egy cégtemetőt üzemeltettek”.

Tordai Bence MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tordai Bence, aki a fideszes képviselőktől azt várja el, hogy ne támogassák a jelölt miniszterré választását, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is felszólította, hogy indítson vizsgálatot Bártfai-Mager Andrea és családja ellen.

A megválasztott képviselő beszélt az Európai Bizottság javaslatáról is, amelyik a következő ciklustól kezdődően többek között a jogállamiság követelményeinek való megfeleléshez kötné az uniós források kifizetését. Tordai Bence nagyon helyesnek nevezte, hogy az EU nem akar „korrupt kormányok kezébe ezermilliárdokat csorgatni”, mert megelégelték, hogy az európai adófizetők pénzét például „fideszes tolvajok lopják szét”.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a Párbeszéd EP képviselője, Jávor Benedek arra tett javaslatot, hogy olyan uniós kifizetőhelyeket hozzanak létre, amelyek Magyarországon működnek, de a pályázatokat közvetlen brüsszeli irányítással bírálják el.

A DK is ellenzi a kinevezést

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy ne nevezzék ki miniszternek Bártfai-Mager Andreát. A „cégtemető” sok száz millió forintos adótartozás hagyott maga után és a sajtó szerint a vállalkozások környékén olyan emberek is felbukkantak, akik felkerültek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legnagyobb adósainak listájára – hangsúlyozta Varju László.

Kijelentette, nem lehet felelős a nemzeti vagyonért egy olyan ember, akinek a lakásába papíron egy zavaros hátterű cégbirodalom volt bejegyezve. Varju László kérdésre azt felelte, a Demokratikus Koalíció egyetért azzal, hogy a jogállamiság kritériumainak betartásához kössék az uniós kohéziós pénzek kifizetését. Sajnálatos, hogy egy kormányt erre figyelmeztetni kell és szankciókat kell kilátásba helyezni – tette hozzá a képviselő.