Szél Bernadett lesz az LMP parlamenti frakcióvezetője

 

Szél Bernadett lesz az LMP kilencfős parlamenti frakciójának vezetője – jelentette be a párt társelnöke pénteken Siófokon az LMP kihelyezett frakcióülését követően.

Szél Bernadett hozzátette: a képviselőcsoportból Demeter Márta, Keresztes László Lóránt és Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettesként fog dolgozni.

Az Országgyűlésben az LMP adja a fenntartható fejlődés bizottságának elnökét. Szél Bernadett szavai szerint a posztra a frakcióülésen megválasztott Schmuck Erzsébet azért dolgozik majd, hogy a zöld civil szervezetek hangja az eddiginél jobban behallatszódjon a parlamentbe.

Elmondta, a frakcióülésen arról is döntöttek, hogy a honvédelmi bizottságba Demeter Mártát a költségvetési bizottságba pedig Csárdi Antalt jelölik alelnöknek.

Szél Bernadett hangsúlyozta: a frakció döntése értelmében „önkéntes közösségi munkán alapuló parlamenti képviseletet folytatnak”. A lehető legtöbb időt töltik a magyar emberekkel, és a tapasztalataikat „egy az egyben beviszik a parlamentbe”.

Hozzátette: emellett “különböző huszonegyedik századi” és „hagyományos talpalós” eszközökkel is rendelkezésre állnak választóknak, illetve egy honlapot is fejlesztenek azért, hogy megközelíthetőek legyenek országgyűlési képviselőik minden állampolgár számára.

Leszögezte: az LMP frakciója a parlamentben azért fog dolgozni, hogy „a magyar választópolgároknak olyan képviselete legyen, amely a magyar választópolgárokról szól”.

Gémesi György, aki az Új Kezdet és az LMP választási együttműködésének köszönhetően jutott be az Országgyűlésbe, a sajtótájékoztatón közölte: megtartja gödöllői polgármesteri tisztségét. Országgyűlési képviselői mandátumát felveszi, az alakuló ülésen részt vesz, de a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztsége közti összeférhetetlenséget a törvényes határidőn belül feloldja – emelte ki. Hozzátette: a parlamentbe Hohn Krisztina, a Baranya megyei Mánfa község polgármestere fogja követni, akit az Új Kezdet csütörtöki választmányi ülésén a három legeredményesebben végzett jelöltjük közül titkos szavazással választottak ki.

Szabó Szabolcs az Együtt csepeli-soroksári választókerületben mandátumot nyert politikusa arról beszélt: mivel pártja nem jutott be a parlamentbe, úgy döntött, nem függetlenként folytatja az Országgyűlésben, hanem egy olyan csapathoz, az LMP-hez csatlakozik, akikkel leginkább egyet tud érteni politikai-ideológiai szempontból. Hozzátette, az LMP-vel az új pólus kiépítésének szükségességét is hasonlóan látják.

Az LMP az országgyűlési választásokon egyéniben egy, listán pedig hét mandátumot szerzett. A kilencfős parlamenti frakciót az Együtt egyéni választókerületből bekerült politikusának csatlakozásával alkotják.