Potápi: Izrael annak köszönheti fennállását, hogy megvédte magát

 

Potápi Árpád János a zsidó állam megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett, Szemtanúk című bonyhádi kiállítás megnyitóján Izraelt ajánlotta azok figyelmébe, akik úgy vélik, hogy Magyarország rossz úton jár, amikor ragaszkodik történelméhez és kultúrájához.

A város egykori neológ zsinagógájában tartott eseményen az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a zsidó közösségek történelmük során hatással voltak a közép-európai emberekre, így a magyarokra és Bonyhádra is. A völgységi városban 250 éven át élt virágzó zsidó közösség 1944-ig. Ekkor annyi embert gyilkoltak meg egy nap alatt, ahány iskolás gyermek ma van Bonyhádon – mondta.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára MTI Fotó: Sóki Tamás

Felidézte azt is, hogy Magyarország 1939 és 1957 között olyan történelmet élt át, ami után elgondolkodtató, hogy csodának köszönhető-e az, hogy megmaradt. A világháború egymillió elesett katonája, egymillió hadifoglya mellett kiirtottak 600 ezer zsidó származású magyar embert, további félmilliót kitelepítettek, egymillió embert zártak börtönbe, 1956-ban pedig 220 ezren hagyták el az országot – mondta.

„Az itt maradtak mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez az ország a következő évszázadokban is meg tudja őrizni önmagát, és minden nemzetiségének, vallásának hazája legyen” – hangsúlyozta az államtitkár.

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt, hogy Magyarország és Izrael között – a két ország miniszterelnökének köszönhetően is –, minden eddiginél szorosabb kapcsolat van, amely egyre erősebb lesz. Megjegyezte: Magyarország és Izrael között a gyökerek miatt sok híd van, amelyek egyike a magyar zsidó közösség.