Több egyeztetést is tartanak a jövőben az ellenzéki pártok

 

Nagyjából ennyi derült ki a mai tárgyalásról. Ott voltak a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a DK politikusai. A találkozót az LMP kezdeményezte. Azok után, hogy a kampányban végig az önálló politizálásukat hangsúlyozták. A baloldali pártok őket is hibáztatják, amiért nem sikerült a teljes összefogás.

Fontosnak és konstruktívnak értékelte a hétfői ellenzéki egyeztetést az LMP társelnöke azután, hogy pártja kezdeményezésére egy asztalhoz ültek a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK politikusai. Szél Bernadett a megbeszélés témáiról nem árult el részleteket, csupán annyit közölt, hogy a jövőben is lesznek egyeztetések.

 „Megállapodtunk abban, hogy több egyeztetés lesz, úgyhogy a magam részéről azt tudom mondani, hogy a következőkben is azt remélem, hogy ilyen konstruktív hangulatban és konstruktív szándékkal fogunk tudni egymással dolgozni” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A kampányban azonban az LMP még az önálló politizálást igyekezett hangsúlyozni, a baloldali pártok őket is hibáztatják, amiért nem sikerült a teljes összefogás.

Molnár Gyula, a szocialisták leköszönő elnöke hétfő reggel, a találkozó előtt arról beszélt az M1-en: bár közösen kell kialakítani egy stratégiát, az együttműködést meghirdető LMP-t is hibásnak tartja a választási kudarcért. „Örültem volna, hogyha ezt a meghívót április 8-a előtt kapom az LMP-től” – fogalmazott.

„Az LMP az utolsó egy-két héten szerintem komolyan szétesett szervezeti értelemben, nem lehetett ott demokratikus, rendes döntéseket hozni, amik történtek, azok egyedi egyeztetések voltak és ha jól látom ezt most egy fegyelmi eljárással honorálja azoknak a párt, akik adott esetben visszaléptek” – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint, ha az LMP felelősebben politizál, akkor talán most nem lenne ilyen égető szükség arra, hogy rendezzék a soraikat.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy ők nem lesznek kerékkötői a közös fellépésnek, sőt, egy ellenzéki kerekasztal létrehozására tesznek javaslatot a többi parlamenti ellenzéki pártnak.

Egy jobbikos kötődésű hírportálon a tárgyalás előtt még azt írták: a szétesőben lévő az LMP most úgy csinál, mintha ismét ők lennének az ellenzéki összefogás kezdeményezői, miközben meglehet, hogy csak a párt súlyos belharcairól terelnék el a figyelmet.

A Fidesz szerint az ellenzék még mindig mindent és mindenkit hibáztat a saját bukásáért, csak saját magát nem. A magyarok akaratát kérdőjelezik meg, amikor a választás eredményét vitatják.

Azt is írta a nagyobbik kormánypárt, hogy a Fidesz-KDNP a magyarok döntését érvényesítve készül az új parlament és az új kormány megalakítására, amelyeknek legfőbb feladata Magyarország, a nemzeti szuverenitás és a magyar családok védelme.