Szijjártó: Brüsszel szerint a migráció egy megélhetési modell

 

Az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozatában két rendkívül veszélyes, Magyarország érdekével teljes mértékben szemben álló megállapítást tesz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter hozzátette: az Európai Parlament (EP) határozata rögzíti, el kell érni a visszaküldés tilalmának érvényesülését is, vagyis a külügyminiszter szerint az EP azt akarja elérni, hogy egyetlen migránst se lehessen visszaküldeni oda, ahonnan érkezik, és a migránsok jogi státuszuktól függetlenül jogosultak lennének mindenfajta szolgáltatásra.

szíjjártó brüsszel

A tárcavezető hangsúlyozta: az afrikai törekvések egybeesnek a brüsszeli „önfeladó” európai uniós állásponttal, a földrajzi és érdekbeli különbözőségek nem látszanak. Szijjártó Péter elmondta: május 2-án, Marrakeshben tartják az úgynevezett rabati folyamat kormányközi tárgyalási fordulóját. A rabati folyamatban 57 ország vesz részt, köztük az európai uniós országok, és majdnem harminc afrikai ország, a téma a migráció.

A kormányközi tárgyalási fordulón el akarnak fogadtatni egy nyilatkozatot, amely a migráció szervezését és menedzselését szorgalmazza, a migrációt hasznos, jó és támogatandó folyamatnak tartja – tette hozzá. Szavai szerint a nyilatkozat tartalmazza, hogy a migráció hozzájárul a fogadó országok fejlődéséhez, támogatni és segíteni kell, hogy különböző migrációs útvonalak jöhessenek létre.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra: a magyar kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a migráció rossz, veszélyes és megállítandó folyamat, a migrációt nem menedzselni és szervezni, hanem megállítani kell.

Nem fogadjuk el, hogy a migráció hozzájárulna a fogadó országok fejlődéséhez, ugyanis az elmúlt két és fél, három esztendő európai folyamatai azt mutatták: a fogadó országokban a migránsok biztonsági kockázatot jelentenek, ezért a magyar kormány nem járul hozzá a politikai nyilatkozat elfogadásához – mondta a külügyminiszter, hozzáfűzve, hogy Magyarország külön nyilatkozatot fog tenni, így az Európai Unió sem képviselhet közös álláspontot.

Szijjártó Péter szerint a brüsszeli és a marrakeshi eset is mutatja, hogy a frontok száma nem csökken a migrációs vita vonatkozásában, hanem egyre inkább nő. El akarják érni, hogy „beálljunk az európai mainstreambe, ami nem fog megtörténni, független attól hány frontot nyitnak meg ebben a kérdésben” – közölte összegzésként.