Két kongresszust is tart a Jobbik

 

A Jobbik szóvivője szerint nem fenyeget belharc és pártszakadás a pártban. Mirkóczki Ádám az M1 Ma reggel című adásában elmondta, hogy két kongresszust is tart a Jobbik, először a társelnöki rendszerről, majd a tisztújításról döntenek.

A Jobbik elnöksége arra tett javaslatot, hogy Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás társelnökként irányítsa a pártot Vona Gábor lemondása után, aki az április 8-i országgyűlési választás után jelentette be távozását a posztról, és közölte: nem méreti meg magát a Jobbik tisztújításán, és listás parlamenti mandátumát sem veszi át.

A Jobbik szóvivője cáfolta azokat az elemzői vélekedéseket, hogy belharc és pártszakadás lenne a pártban. „Belső viták vannak, amely természetes, de a párt egysége nem forog kockán” – mondta.

A Jobbik választmányi ülésén senki nem bírálta a néppárti vonalat vagy, hogy vissza kellene hozni a radikális irányvonalat. Az az egymillió listás és 1,3 millió egyéni képviselőre leadott szavazat a 2018-as Jobbiknak, a néppárti Jobbiknak szólt – mondta.

Az elnökség maratoni üléseken vitatta meg a Jobbik előtti lehetőségeket, a társelnöki rendszer egy ajánlás volt, amelyről az április végi kongresszus dönt – mondta Mirkóczki Ádám.

Ha a kongresszus nem támogatja a strukturális átalakítást, akkor marad a jelenlegi rendszer, amelyben egy elnök és hat alelnök dolgozik – mondta a szóvivő, és ezt is járható útnak nevezte.

A Kossuth Rádió 180 perc című adásában Mirkóczki Ádám elmondta, több alkalmas embert is lát a párt vezetésére, a Vona Gábor leköszönő elnök okozta űrt egyik napról a másikra senki nem tudja betölteni. A társelnöki rendszerre való áttérés tervét a feladatmegosztással magyarázta. Sneider Tamás inkább az aprólékos szervezeti munkát végezné, Gyöngyösi Márton pedig ezt megfelelően tudná artikulálni a politikai kommunikációban – fejtette ki.

A Jobbik májusban újabb kongresszust tart, amelyen a tisztújításról döntenek.