A düh fázisát éli jelenleg az ellenzék

 

A brutális választási vereség után a teljes magyar ellenzékről elmondható, hogy a gyász öt fázisa közül most a dühöt élik át – jelentette ki Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A brutális választási vereség után a teljes magyar ellenzékről elmondható, hogy a gyász öt fázisa közül most a dühöt élik át – jelentette ki Fodor Csaba. Az elemző szerint különösen az LMP helyzete érdekes, hiszen tulajdonképpen a párt önmagához képest nem szerepeltek rosszul – tette hozzá.

Az elemző szerint eljöhetett volna egy pillanat számukra, amikor nyitnak a balközép szavazók felé, és professzionálisabbá teszik a politikájukat. De nem ez történik, hanem tettlegességig fajuló ellentétek, hatalmi harcokról érkeznek hírek a párttal kapcsolatban – mutatott rá.

Fodor Csaba emlékeztetett, az LMP struktúrája azt a faramuci helyzetet idézte elő, hogy Sallai Róbert Benedeknek, a párt titkáraként önmaga ellen kellene intézkednie. Úgy vélte, ez az ügy is felerősíti Szél Bernadett történelmi felelősségét abban a tekintetben, hogy valóban sikerül-e elmozdítania az LMP-t, vagy a széles tömegek számára is nyilvánvalóvá válik, hogy mégsem lehet más a politika.

Budapest, 2018. április 18. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője (b), Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (j) és Bősz Anett, Magyar Liberális Párt ügyvivője az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőiének tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaházban 2018. április 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője (b), Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (j) és Bősz Anett, Magyar Liberális Párt ügyvivője az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőiének tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaházban 2018. április 18-án (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Szakadhat a Jobbik 

A Jobbik útkeresésével kapcsolatban az elemző úgy vélekedett, nehéz egy korábbi szkinhead-vezér, Sneider Tamás esetén néppártosodásról beszélni. A választási kampány elején sokaknak tűnhetett úgy, hogy a Jobbik egy arcát, identitását vesztett párt. Fodor Csaba szerint a belső erők egymásnak feszülése akár pártszakadást is előidézhet.  

Gyurcsány a győztes 

Az elemző szerint a magyar emberek egy jelentős többsége megelégelte, hogy a baloldali pártok több magyar érdeket képviselő üggyel szembementek és sokkal inkább különböző külső érdekeknek akartak megfelelni. Az MSZP és a baloldal meglehetősen bizonytalan helyzetben került, amiből csak Gyurcsány Ferenc profitálhat, aki elérte célját a mostani választáson. Egyrészt frakciót alapíthat pártja, másrészt könnyen előfordulhat, hogy a mostani helyzetet kihasználva a bukott miniszterelnök megpróbál újra a baloldali erők élére állni – mondta az elemző.