Macron is gratulált Orbán Viktornak

 

A kétoldalú és az Európai Unión belüli együttműködésről írt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök abban a levélben, amelyet Orbán Viktornak küldött, gratulálva a magyarországi parlamenti választáson elért sikeréhez – tájékoztatta kedden az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A nap folyamán a szingapúri miniszterelnök üdvözlő táviratát is nyilvánosságra hozta a kormányfő sajtóhivatala.

Április 12-i keltezésű levelében a francia államfő biztosította a magyar miniszterelnököt, hogy folytatni kívánja a konstruktív munkakapcsolatot annak érdekében, hogy minden területen elmélyítsék a Franciaország és Magyarország közötti kötelékeket.

Macron levelében emlékeztet arra, hogy jövőre ünnepeljük hazánk uniós csatlakozásának 15. évfordulóját, és örömmel dolgozik együtt Orbán Viktorral – a V4-együttműködés országainak bevonásával is – az európai építkezés előrehaladása, az európai értékek fenntartása érdekében.

Berlusconi Orbánnak: Éljen, éljen, éljen!

„Szeretnék gratulálni rendkívüli választási eredményedhez, amely a személyedet és a pártodat övező hatalmas konszenzust bizonyítja Magyarországon. Megérdemelt győzelemről van szó, nemcsak az általad elért gazdasági eredmények fényében, hanem gyönyörű országod nemzeti presztízse szempontjából is” – fogalmazott a pártelnök. Berlusconi szerint Orbán Viktor személyének megerősítése és a Fidesz újraválasztása nemcsak a személyes barátságuk miatt nagyon jó hír, hanem azért is, mert „ez az Európai Néppárt győzelmét is jelenti, amire nagy szüksége volt”.

Silvio Berlusconi az olasz parlamenti választások után (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

„Biztos vagyok abban, hogy irányításod alatt Magyarország továbbra is azt az élenjáró szerepet fogja betölteni Európában, amely illusztris történelme, széles körű és kifinomult kultúrája, valamint előbb a nácizmus, majd a kommunizmus ellen a szabadságért vívott harcban való ’drámaian megszenvedett közreműködése’ miatt megilleti” – folytatta levelét a Forza Italia elnöke. „Abban is biztos vagyok, hogy az országainkat összekötő szívélyes kapcsolatok tovább fognak javulni és bővülni. A magam és a Forza Italia részéről, mint mindig, továbbra is erős lesz az elköteleződés ebben az értelemben” – tette hozzá.

„Remélem, hamarosan lehetőség nyílik egy találkozásra Rómában, Brüsszelben vagy Budapesten, hogy együtt megünnepelhessük nagy győzelmedet. Még egyszer: éljen, éljen, éljen!” – zárta Orbán Viktornak írt levelét Silvio Berlusconi.

Ázsia egyik vezető gazdasági hatalmának első embere is gratulált

Szingapúr miniszterelnöke reményét fejezte ki, hogy sikerül még jobban elmélyíteni a két ország együttműködését például a kereskedelem, a beruházások és az oktatás területén.

Szingapúr nagyra értékeli Magyarország kiállását az EU–Szingapúr szabadkereskedelmi megállapodás mellett, amely – amikor hatályba lép – fellendíti majd a kétoldalú kereskedelmet – írta Li Hszien Lung.