Új ellenzéki politikát kellene felépíteni elemzők szerint

 

Teljesen új ellenzéket, újfajta ellenzéki politikát kell felépíteni a következő négy évben, ha eséllyel akarnak indulni a 2022-es választáson – több elemző is erre a megállapításra jutott a Fidesz–KDNP kétharmados győzelme után. Egy hét telt el a választás óta, azóta már ötletként felmerült, hogy egy nagy néppártba kellene terelni mindenkit, Gyurcsány Ferenctől egészen a régi és az új jobbikosokig. A hétvégi budapesti tüntetésen ennek már látszódtak a jelei – hangzott el az M1 Híradójában.

Nagyon sokan az ellenzéki pártok részéről jelezték és elnézést kértek, hogy eltaktikázták magukat a választásokon.

Az Együtt csődbe jutott

„Taktikai hiba” – így magyarázta Juhász Péter pártja gyenge választási eredményét. Az Együtt leköszönő elnöke a napokban sorra töltött fel videókat a közösségi oldalára. A felvételek mindegyikében pénzt kért az emberektől.

Az Együttnek, miután nem érte el az egy százalékot a választáson, vissza kell fizetnie az államtól kapott 150 millió forintos kampánytámogatást. Úgy tudni, hétfő délig 97 millió forintot sikerült összeszedniük, de továbbra is kérik, hogy küldjenek nekik pénzt. Annak ellenére, hogy az elnökség még a választás éjszakáján lemondott, és bejelentette, hogy az egész pártot megszüntetik.

„Hatalmas tehetséggel beszéltük le az embereket arról, hogy ránk szavazzanak” – fogalmazott az Indexnek Pataki Márton, az Együtt egyik elnökségi tagja, aki szerint az ellenzék többi pártja is maximum annak örülhet, hogy túlélték a választást. Mint mondta, „Gyurcsányék például négy év múlva simán ki fognak esni”.

A DK majdnem kiesett a parlamentből

A kiesés a DK-nak már idén is majdnem sikerült. A párt fél százalékkal ért el jobb eredményt az ötszázalékos parlamenti küszöbnél.

Többen is lemondtak a választás után

Az MSZP elnöksége április nyolcadikán éjszaka az eredmények ismeretében bejelentette lemondását. Molnár Gyula pártelnök azonnal másokra mutogatott a vereség miatt.

A választás után Vona Gábor, a Jobbik elnöke is bejelentette lemondását. A választások után Vona Gábor pártjában is megindult a belháború, Sneider Tamás alelnök például nemcsak őt, hanem az egész elnökséget lemondatta volna.

Az LMP-ben sem volt ez másként. Náluk Hadházy Ákos társelnök mondott búcsút a posztjának. Elmondta, „legközelebb, ha már a múlt vasárnapot nem lehet bepótolni, egyetlen ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben a választásokon”.

Április 14-én az ellenzéki szimpatizánsok is lényegében saját pártjaik ellen tüntettek, és azt követelték, hogy legközelebb tényleg legyen összefogás.

Egyesülés az ellenzék következő kulcsszava?

„Az ellenzéknek a finanszírozói, támogatói, ezek az úgynevezett politikai befektetők keresnek valami új formációt” – mondta Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője szerint a most vesztes pártok támogatóik hatására 2022-re megpróbálnak majd egy összellenzéki pártszövetségbe tömörülni.

Mráz Ágoston Sámuel szerint 2014-nek a kulcsszava az összefogás volt. 2018-as választásnak pedig a koordináció vagy az együttműködés. A 2022-es választásnak és az addig tartó folyamatnak az egyesülés lesz a kulcsszava – vélekedett. Ugyanakkor hozzátette, az ellenzék április 8-án akkora pofont kapott a választóktól, amiből elképzelhető, hogy még 2022-re sem tudnak majd felállni.