A csendes többség legyőzte a hangos kisebbséget

 

Kiszelly Zoltán szerint az ellenzék egy gyászolóhoz hasonlóan viselkedik a nagyarányú választási vereség után, Zárug Péter Farkas szerint a csendes többség legyőzte a hangos kisebbséget – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A nagyon nagyarányú győzelem nagy veszteségérzetet okozott az ellenzéki oldalon, ez okozza azt a konfliktushelyzetet, amely a kormányellenes tüntetéseket életre hívja – jelentette ki Zárug Péter Farkas.

A politológus szerint a mostani választási helyzet az „elhallgatási spirálként” ismert szociológiai jelenséget idézi.  Ezúttal azonban nem a rejtőzködő szavazókkal kapcsolatban, hanem olyan viszonylatban, hogy a mostani magyar választói társadalom két részre szakadt. Egyrészt a Hódmezővásárhely óta egyre hangosabb ellenzékre, másrészt pedig a kampányban csendesen tevékenykedő kormánypártiakra.

A választás azonban azt bizonyította, hogy ezúttal a csendes többség állt szemben a hangos kisebbséggel. Az ellenzékiek egyre hangosabban hittek a győzelemben, a kormánypártiak viszont úgy voltak vele, már nem akarták felvenni a stílusukat, nem akartak velük vitatkozni, hanem elmentek és behúzták az ikszet a Fideszre – vélekedett a politológus.

Kiszelly Zoltán szerint ugyanakkor az ellenzék most a választás után úgy viselkedik, mint egy gyászoló, aki átéli a düh fázisát. A politológus szerint ugyanakkor az ellenzéki pártoknak ez a helyzet arra is jó, hogy eltereljék a figyelmet a hibáikról, hogy nem végezték el a „házi feladatukat”. A csalásgyanú arra jó, hogy ne a saját teljesítményükről kelljen beszélni, hogy azt a reményt ültessék el a szavazóikban, hogy egy csettintés és megváltozik az eredmény   tette hozzá.

Zárug Péter Farkas szerint eltérő stratégiát képviseltek az ellenzéki pártok, de a kampány mégis összesodorta őket. Különböző módon ugyanakkor, de mindannyian kinyilvánították, hogy semmi más mondanivalójuk nincs, mint az, hogy Orbán Viktort le kell váltani.

A műsorban megszólaló mindkét szakember egyetértett abban, hogy a Fidesz-KDNP által képviselt családbarát kormányzás lehet a megfelelő válasz az európai népesedéssel kapcsolatos problémákra.

Kiszelly Zoltán szerint a nyugat-európai országok is kezdik belátni, hogy a gazdaságuk nem fogja bírni a bevándorlók általi nyomást,  hogy  a jelenlegi szociálpolitikai irányvonalat képtelenek lesznek tartani.