Gondolatcserére lenne szükség az ellenzéknél

 

Az ellenzéki pártok már a voksolás estéjén bírálták egymást. Legtöbben az LMP-t, amelyen belül is viták alakultak ki. Hadházy Ákos, az MSZP teljes vezetése és a Jobbik elnöke is lemondott. Galló Béla politológus a 180 percben elmondta, hogy a pároknak önkritikát kellene gyakorolniuk, hogy ezt a sikertelen periódust újragondolják.

Az elmúlt napokban Vona Gábor lemondott pártelnöki tisztségéről, és bejelentette távozását a politikából. Ezután Toroczkai  László, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, hogyha ez a visszavonulás csak látszólagos lesz, akkor az a Jobbik végét jelentené. Sneider Tamás Jobbik-alelnök nyílt levélében üzent Toroczkainak, és Z. Kárpát Dániel alelnök is kiállt a párt egysége mellett.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az MSZP-Párbeszéd választási eredményváró rendezvényén, az MSZP újbudai székházában  (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Az MSZP elnöksége is benyújtotta lemondását. Molnár Gyula bár nem nevezte néven, de az LMP-t bírálta. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely az eredményeket értékelve arról beszélt, hogy a választási kudarc a többi ellenzéki párt stratégiájának eredménye. A DK-s Molnár Csaba viszont nyíltan kimondta, hogy szerinte az LMP-t terheli a legnagyobb felelősség abban, hogy az ellenzéki összefogás nem jött létre.

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos még az urnazárás előtt arról beszélt, hogy nem rajtuk múlik a kormányváltás, de az eredmények után már lemondott. Állítása szerint a választást nem a kormány nyerte meg, hanem az ellenzék vesztette el. A párt szóvivője visszautasította a párt felelősségét. Később Hadházy arról beszélt, hogy a korábbi elnök, Schiffer András és Sallai R. Benedek képviselő milliós perrel fenyegette meg azokat az LMP-seket, akik visszalépnek, amelyet hazugságnak neveztek.

Gondolatcserére lenne szükség

Galló Béla politológus a 180 percben elmondta, hogy szomorú hallgatni ezeket a köldöknéző és első indulatból született elemzéseket. Kifejtette: a 2008-as világgazdasági válság átalakította a világot, Európát, s az azóta eltelt tíz évben a Fidesz–KDNP háromszor nyerte meg a választásokat, és azóta van gyenge ellenzéke a kormánynak. Szerinte a pároknak önkritikát kellene gyakorolniuk, hogy ezt a sikertelen periódust újragondolják.A pártvezetők reakciójáról, a mandátumok visszamondásáról elmondta, érthető, hogy belefáradtak néhányan az politizálásba.

Az elmúlt években voltak arra utaló jelek, hogy a magyar ellenzéki pártokról azoknak is rossz véleményük volt, akik esetleg kívülről támogatták őket. Soros György az MSZP-ről kijelentette, hogy a Fidesz zsebében van, ami arra enged következtetni, hogy lehet, hogy a pártoktól a hálózatosodásra és a médiára fog az ellenzéki súly áthelyeződni, miközben a pártok játsszák saját játékaikat. A kérdés, hogy ez mennyire lehet hatékony gondolatatok nélkül – mutatott rá aszakértő.

Új utakon az ellenzék

A Momentum hétvégére szervezett tüntetéséről a politológus elmondta, hogy a mozgalom egy nagyon fiatal párt, bár nem jutott be, de tetemes mennyiségű  szavazatot kapott, és van még ideje.

„Az utcai politizálás opció lehet az ellenzéknek, de figyelembe kell venni, hogy az elmúlt években az utcán mindig a jobboldal volt az erősebb” – mondta, majd hozzátette, hogy a tüntetések várhatóan csak Budapestre koncentrálódnak, vidéken nehezen képzelhető el.

A politológus arról beszélt, hogy el kellene fogadni az ellenzéknek a harmadik kétharmadot eredménynek, és ebből kellene kiindulni, és az önkritikát kellene az ellenzéknek középpontba állítani, nem a zavarkeltést. A politológus szerint nem lesz politikai hozadéka az utcai megmozdulásoknak.