Zajlik a vereség utáni helyezkedés a Jobbiknál

 

Vona Gábor lemondása után több ismert jobbikos is üzent vagy a sajtón keresztül, vagy az interneten, hogy mit gondol a Jobbik jövőjéről. Az egyik eddigi alelnök, Toroczkai László már többek szerint be is jelentkezett a párt vezetésére – hangzott el az M1 Híradójában.


„Azoknak, akik azt kérdezték tőlem, készen állok-e arra, hogy országos feladatot vállaljak, ezúton üzenem: 40 éve készen állok” – ezt írta közösségi oldalán a Jobbik alelnöke alig néhány órával a pártelnökség válságülése után. Úgy tűnik, Toroczkai László ezzel bejelentkezett a Jobbik elnöki posztjáért.

Vona Gábor a Jobbik vasárnapi választási kudarca után jelentette be, hogy lemond a pártelnöki tisztségről. Azt mondta, vállalja a felelősséget azért, hogy – bár győzelemre készültek – végül 20 százalékot sem kaptak. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy van még benne politikai tartalék, de majd a kongresszus eldönti, hogy milyen formában számítanak rá.

Mandátumáról is lemondott

Vona Gábor, a Jobbik hétfő délutáni rendkívüli ülése után viszont már így fogalmazott: „Lemondok az elnökségi tisztségről, egyúttal jeleztem az elnökség felé, hogy listás parlamenti mandátumomat nem fogom átvenni.” Úgy tudni, az ülésen többen is nyíltan követelték, hogy Vona Gábor távozzon a Jobbik éléről, a pártelnök végül arra utalt, a napi politikától is teljesen visszavonul.

Közben a Jobbik elnöksége is egymásnak feszült a döntés után. Sneider Tamás, a párt egyik jelenlegi alelnöke Toroczkai Lászlónak üzenve arról írt, hogy nemcsak Vona Gábornak, hanem mindenkinek le kellene mondania az elnökségben.

A párt másik alelnöke, Z. Kárpát Dániel viszont az ATV műsorában arról beszélt, a választási kudarc ellenére folytatni kell azt a politikát, amit Vona Gábor kezdett el. Mirkóczki Ádám szóvivő szintén az ATV-ben azt nyilatkozta, azok, akik Vona Gábor döntése fölött tort ülnek és már előre marakodnak a helyén, előbb-utóbb rá fognak jönni, hogy a nyomába sem érnek az egykori pártelnöknek.

„Akár pártszakadás is lehet a Jobbiknál”

A választási kudarc utáni fejetlenség akár a Jobbik szakadásához is vezethet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint. Elmondta, nyilvánvaló, hogy egy nagyon elhúzódó belső konfliktus kerülhet előtérbe, mert Vona Gábor támogatói nyilván nem akarják átengedni annak a belső ellenzéknek a pártot egykönnyen, amelyiket hatalmi eszközökkel háttérbe szorítottak az elmúlt egy-két-három évben, míg a belső ellenzék – teljesen jogosan – első felindulásából egyből nekiment ezeknek az embereknek.

Hozzátette, a Jobbikban az is komoly problémát jelenthet majd, hogy a fordulat – ha lesz is – az elmúlt hónapok eseményei miatt mennyire lehet hiteles.