Magas a részvételi arány a külhoni magyar állampolgárok körében is

 

A Nemzeti Választási Iroda hétfő esti összesítése szerint a beérkezett levélszavazatok száma meghaladta a 115 ezret. Becslések szerint összességében mintegy 250 ezer külhoni szavazat várható.

A Nemzeti Választási Iroda hétfő esti összesítése szerint a beérkezett levélszavazatok száma meghaladta a 115 ezret, a már feldolgozott adatok alapján az érvénytelen szavazatok aránya kevesebb, mint 15 százalék, ami alacsonyabb a 4 évvel ezelőtti szavazásnál regisztrált csaknem 20 százaléknál. A feldolgozott levélszavatok 93,9 százaléka a Fideszre érkezett.

Ugyan postai úton csak szombat éjfélig jöhettek a levélszavazatok, de a környező országokban a levélszavazatok túlnyomó részét a külképviseleteken adták le, és ezek csak a napokban érkeznek meg a Nemzeti Választási Irodához. Ez azt jelenti, hogy a külhoni magyar állampolgárok szavazataira vonatkozó végleges adatok a levélszavazatok feldolgozása után várhatók.

Becslések szerint összességében mintegy 250 ezer külhoni szavazat várható, ami a regisztrált állampolgárokhoz mérten, hozzávetőlegesen 70 százalékos részvételt jelenthet.