Távozik Vona, képviselő sem lesz már

 

A Jobbik hétfőn tartotta elnökségi ülését, amin a választási eredményt értékelték, és a Vona Gábor lemondása utáni helyzetet tárgyalták meg.

Vona Gábor hétfő este közösségi oldalán azt közölte, hogy lemondását elfogadták, a döntése végleges. Mint írta, a Jobbik a közeljövőben tisztújító kongresszust hív össze, hogy új elnököt válasszon – ő ezen már nem indul, és listás parlamenti mandátumát sem fogja átvenni.

„A 2018-as választási eredményért a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként egyszemélyi felelősséget vállaltam. Mivel a választási győzelem nem valósult meg, tartottam a szavam” – fogalmazott.

Vona Gábor ismét kiállt amellett, hogy a Jobbik az ország második legerősebb pártja és az ellenzék egyedüli igazi ereje. Azt írta: „Mindent meg fogok tenni azért, hogy ez a közösség a következő időszakban még erősebbé váljon, de 12 év után immáron nem elnökként”.

Megköszönte a több mint egymillió embernek, hogy vasárnap támogatta a pártot; azt ígérte nekik, hogy a Fidesz kétharmada ellenére is folytatják a küzdelmet egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországért.

A Jobbikra ezután is minden magyar ember számíthat, éljen bárhol a világban – nyomatékosította, bejegyzését a Jobbik mottójával zárva: „magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel”.


Elkezdődtek a belső harcok a Jobbikban?

Az ellenzéki oldalon hatalmas a csalódottság, politikusaik közül alig akadt valaki, aki kiállt volna a nyilvánosság elé a vasárnap késő esti választási eredmények után. A Jobbik, az MSZP és az LMP vezetői közül is többen lemondtak, és megkezdődött az egymásra mutogatás. A Jobbikban a belső harcok is elkezdődtek.

„Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él” – ezt írta ki közösségi oldalára a Jobbik alelnöke, miután a vasárnapi választás után a pártelnök bejelentette, hogy lemond elnöki tisztségéről. Toroczkai László úgy fogalmazott: ha Vona Gábor lemondása csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot. Hozzátette, szerinte ki kell iktatni azt az akadályt, amely a párt növekedését meggátolja.

Budapest, 2018. április 9. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján, a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Aquincum Hotelben 2018. április 8-án. Vona Gábor lemond elnöki tisztségéről. MTI Fotó: Kovács Tamás

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján, a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Aquincum Hotelben 2018. április 8-án. Vona Gábor lemond elnöki tisztségéről.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A párt másik alelnöke nem így gondolja: Sneider Tamás nyílt levélben üzent Toroczkai Lászlónak. Azt írta, az ő közösségükben nem lehet helye széthúzásnak és bajtársiatlan dolog a nyilvánosság előtt üzengetni. Z. Kárpát Dániel – szintén Jobbik-alelnök – is kiállt Vona Gábor mellett.

A politikus az ATV műsorában arról beszélt, hogy a választási kudarc ellenére folytatni kell azt a politikát, amit a pártelnök elkezdett. Mint fogalmazott, ő nem tudja elképzelni a Jobbikot Vona Gábor nélkül.

Csalódott Novák Előd is

Közben az egykori jobbikos országgyűlési képviselő, Novák Előd is csalódottságának adott hangot. Szerinte a pártelnöknek háttérbe kell vonulnia. Bejegyzésében azt írja, Vona Gábor letérítette a tagságot a radikális útról, és egy színtelen, szagtalan, íztelen pártnak nincs jövője. Úgy fogalmaz: Vona Gábor politikája nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és személye mostanra inkább tehertétel a Jobbiknak.