Az ellenzék a 2014-es forgatókönyvet követi a szakértők szerint

 

Napról napra, és most már mondhatjuk, óráról órára közelebb a választás. Április 8-án Országgyűlést és – ez az egy, amiben talán minden résztvevő párt egyetért – jövőt választ magának Magyarország. Oldala válogatja persze, hogy ki mit tekint a szavazás valódi tétjének: a Fidesz szerint vasárnap az dől el, hogy bevándorló ország lesz-e Magyarország, az ellenzék pártjai pedig elsősorban azt üzenik, hogy le kell váltani a kabinetet.

Az ellenzék egységességéről persze még mindig nem lehet beszélni. Kevesebb, mint 18 óra maradt, amíg visszaléphetnek a jelöltek; szombat délelőtt 11 óráig tehetik ezt meg. Igaz, a Momentum péntek délután bejelentette, hogy 6 indulóját – egyfajta egyoldalú gesztusként – visszalépteti két körzetben a Jobbik, kettőben a DK, egyben-egyben pedig az Együtt, illetve az LMP javára. Juhász Péter, az Együtt elnöke viszont szimpla kamunak nevezte azt, amit a Momentum gesztusnak, és követelte, hogy további 44 helyen, tehát összesen 50 körzetben lépjenek vissza.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója szerint az ellenzék kapkod. Úgy fogalmazott a szakértő az M1 Ma este című műsorában, hogy 2014-ben érzi magát, amikor a holdudvar nyomást gyakorolt a baloldali pártokra, hogy fogjanak össze. Akkor nem tudtak ennek a kísértésnek ellenállni. Hozzátette, most is az összefogás mítosz megy, és kétségbeesett visszalépéseknek lehetünk szemtanúi. Az igazgató szerint így akarják elkerülni, hogy adott személyre égjen az a bélyeg, hogy miatta nem tudták a kormányt leváltani.

Megjegyezte, hogy a pénteki nap egyik legmegdöbbentőbb visszalépése az LMP részéről történt a DK javára.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász egyetértett a Médianéző igazgatójával abban, hogy 2014-ben érezheti magát az ember. Annyi a különbség, hogy most nagyobb a médianyomás, mivel támogatást kapott egy részük külföldről – tette hozzá.

A hatalom megszerzésének a technikájáról van szó, elvtelenül és a választók manipulálásával – mondta. Megjegyezte, ez a „tili-toli” játék megkérdőjelezi a pártok szakmaiságát és hozzáállását.

Boros Bánk Levente szerint az LMP nem professzionális politikusokból áll, amely most látszik csak igazán. Ron Werber érkezésével kapott karaktert a párt kampánya, majd a távozásával eltűnt az LMP irányvonala is – szögezte le.

A Momentummal kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, a Momentumot lehet fenyegetni, de közép- és hosszú távú terveik vannak. Hozzátette, azt majd meglátjuk, ez mennyire reális. Ezzel szemben Boros Bánk Levente azt is megkérdőjelezi, hogy lesz-e Momentum a következő választásokon. Komolytalannak nevezte az Együttről és a Momentumról beszélni a választások kapcsán, mivel úgy véli, mind a két párt az egy százalékért harcol.