Bejelentést tettek az ügyészségen Hadházy és családja ellen

 

A Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) útján szerdán bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen termőföld tulajdonjogának megszerzésére irányuló jogszabályi rendelkezések kijátszásának alapos gyanúja miatt, amely szerint Hadházy Ákos, az LMP „antikorrupciós” élharcosa és családja egy külföldi származású zöldbáró strómanhálózatán keresztül, a földtörvényt kijátszva akart állami termőföldet vásárolni.

A minisztérium közleménye szerint újra bebizonyosodott, hogy az LMP csak szavakban támogatja a hazai családi gazdaságokat, valójában a földtörvény kijátszásával, külföldi érdekeltségeknek akarta kijátszani a magyar termőföldet, és támogatja a külföldi nagybirtokosok térnyerését hazánkban.

Mint írták, a Földet a gazdáknak program során feltételezett visszaélés gyanúja kapcsán felmerült ügyek – mely hírek korábban a sajtóban jelentek meg – az NFA vizsgálatot indított. A vizsgálat eredménye alapján egyértelművé vált, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és szülei is érintettek lehetnek termőföld jogellenes megszerzésének bűntettében. Az eset kapcsán felvetődött a kapcsolat az ellenzéki képviselő érdekeltségei és az egyik külföldi származású agrárnagyüzem tulajdonosának érdekeltségei között.

Azonos bankszámlaszámról ment az utalás

A vizsgálat kimutatta, hogy mind Hadházy Ákos anyja, mind pedig ezen céghez köthető személyek azonos bankszámlaszám alszámlájáról utalták át az NFA számlájára a földvásárlások során keletkezett vételárakat vagy előlegeket. Az így megszerezni kívánt földek összes értéke meghaladja a 800 millió forintot.

Fentiek alapján feltételezhető, hogy az utalások ugyanazon személytől származnak, amely személy nem azonos a szerződéseket kötő és ezáltal a termőföldeken tulajdonjogot szerző személyekkel. Ebből megállapítható, hogy a termőföldekre vonatkozó jogszabályok megkerülésével kötöttek szerződéseket – áll a közleményben.

A kormány egyértelműen elítél minden olyan tevékenységet, ami a földek jogellenes használatához, megszerzéséhez kapcsolódik, ezért 2014-ben beépítette a jelenleg hatályos büntető törvénykönyvbe a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzésének bűntettének tényállását – közölték. Az NFA kiemelt feladata az állami földek védelme, így minden hasonló ügyben a legalaposabb vizsgálatot folytatja le, és szükség esetén azonnal büntetőeljárást kezdeményez.

Még mindig nem tisztázta magát Hadházy

Szerdán sem tisztázta magát az LMP társelnöke, Hadházy Ákos édesanyja gyanús földügyletei miatt. Nem adott választ arra a kérdésre, hogy édesanyja hogyan, kinek és milyen közös számláról utalt pénzt, amikor részt akart venni egy földárverésen – pedig korábban azt ígérte, utánajár a részleteknek. A Fidesz szerint Hadházy családja kijátszotta a földtörvényt és külföldiek kezére akart átjátszani földeket. Hadházy szerint ez nem igaz, azért támadják, mert félnek tőle, szerinte ő az ellenzék legfélelmetesebb politikusa.

 

Az LMP társelnöke szerdán az ATV műsorábban hazugságnak nevezte az ügyet és azt mondta, édesanyja végül semmilyen földet nem vett, így nem is lehet stróman. Annyit ismert el, hogy édesanyja valóban tervezte, hogy részt vesz az árverésen. Sőt, azt is megígérte, hogy utánajár a kaució kifizetésével kapcsolatos részleteknek.

Az újságírók viszont ennél többet ezúttal sem tudtak meg, amikor szerdán arról kérdezték, beszélt-e szüleivel az ügyről.