A Fidesz szerint zavaros és veszélyes kapcsolatai vannak Vonának

 

A Fidesz szerint Vona Gábornak zavaros és veszélyes kapcsolatai vannak iszlám szélsőségesekkel. A napokban jelent meg a sajtóban az a fotó, amelyen a Jobbik elnöke egy Celebi nevű török férfival ölelkezik, akinek az 1981-es, II. János Pál pápa elleni merénylethez is köze lehetett. A Fidesz felszólította Vona Gábort, hogy tisztázza magát. A jobbikos Dúró Dóra azt mondta: fogalma sincs, hogy Vona Gábor kikkel találkozik.

1981-ben a Szent Péter téren merényletet követtek el II. János Pál pápa ellen. A pápa felépült, majd később meglátogatta a merénylőt, aki azt mondta akkor: ő csak végrehajtó volt.

1981. május 13-án készült felvétel II. János Pál pápáról, a Római Katolikus Egyház fejéről, amint összeesik, miután egy török szélsőjobboldali csoport, a Szürke Farkasok egyik tagja, Mehmet Ali Agca rálőtt a római Szent Péter téren. (Fotó: Europress/Arturo Mari)

1981. május 13-án egy török szélsőjobboldali csoport, a Szürke Farkasok egyik tagja, Mehmet Ali Agca rálőtt a római Szent Péter téren II. János Pál pápára (Fotó: Europress/Arturo Mari)

Musa Serdar Celebi az a török férfi, aki sokak szerint megrendelte a merényletet. Ő adhatott fegyvert és sok ezer német márkát azért, hogy megöljék II. János Pál pápát. Egy felvételen Celebi az iszlámot dicsőíti, és azt mondja: fontos, hogy a gyerekek muzulmán neveltetést kapjanak. Szerinte kulcskérdés, hogy Európában megmaradjon az iszlám identitás.

Róma, 2006. január 12. 1983. december 27-én készült felvételen II. János Pál pápa beszélget Mehmet Ali AGCÁ-val a római Regina Caeli börtönben. Agcát 2000-ben adta ki Olaszország hazájának, miután majdnem 20 évet töltött börtönben. A férfit 2006. január 12-én a török hatóságok feltételesen szabadlábra helyezték. (MTI/EPA/ANSA)

II. János Pál pápa beszélget Mehmet Ali Agcával a római Regina Caeli börtönben. A pápa megbocsátott a merénylőnek (MTI/EPA/ANSA)

A II. János Pál pápa elleni merényletig érnek a kapcsolatok

Vona Gábor közösségi oldalára feltöltött fotón szintén Musa Sedrar Celebi látható, amint a Jobbik elnökével ölelkezik. Az Origo.hu szerint a férfi szorosan kötődik a Jobbik elnökéhez.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kinagyítva is kinyomtatta ezt a fotót. Szerinte Vona Gábornak veszélyes kapcsolatai vannak a muszlim szélsőségesekkel. Hidvéghi Balázs szerint ez az ügy is azt bizonyítja, hogy a Jobbikra nem lehet számítani.

A jobbikos Dúró Dóra azt mondta: fogalma sincs, hogy Vona Gábor kikkel találkozik. Szerinte az Origo csak le akarja járatni őket. Hozzátette: több mint száz sajtó-helyreigazítási pert nyertek meg. Véleménye szerint érdemben nincs értelme annak, hogy Origó különböző állításaira reagáljanak.

A Jobbik és az iszlám kapcsolatáról vidéki városokban molinók jelentek meg. Az egyiken az áll: „Ha a Jobbik nyer, akkor itt mecset épül.”

Vona Gáborról és Celebiről készült korábbi cikkünket ide kattintva megtekintheti.