A V4-ek és Izrael terrorelhárítói tanácskoztak Gárdonyban

 

A visegrádi országok és Izrael terrorelhárítói tanácskoznak Gárdonyban, a Velencei-tónál. Az egyik fontos téma egy terrorizmus elleni munkacsoport létrehozása. Szakértők szerint a bevándorlási válság új helyzetet teremtett Európában, és ezekre a fenyegetésekre mindenképpen készülni kell.

Egy budapesti metróállomáson tartottak közös gyakorlatot a szlovák, cseh, lengyel és magyar terrorelhárítók 2016 őszén. A cél az volt, hogy egy valós támadás esetén a lehető leghatékonyabb legyen az együttműködés.

Orbán Viktor akkor azt mondta: legalább olyan jónak kell lenni, mint az elkövetőknek.

Azóta több országban is volt már hasonló, közös gyakorlat. A visegrádi országok terrorelhárítási szakemberei most Gárdonyban találkoztak. A cél egy terrorizmus elleni munkacsoport létrehozása és az együttműködés további erősítése.

Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta, a migrációs válság olyan kihívásokat jelent, amely miatt kulcsfontosságú a regionális együttműködés. Hajdu János arról is beszélt: a gárdonyi konferencián izraeli szakemberek is részt vettek, akiknek a gyakorlati tudása nélkülözhetetlen a terrortámadások elleni fellépésben.