Több baloldali politikus szerint a terror és a migráció nem függ össze

 

A francia terrortámadás után két nappal idehaza több baloldali politikus is megerősítette azt a véleményét, hogy nincs összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje például úgy látja, hogy „miközben nőtt a bevándorlás, csökkent” a terrorista bűncselekmények száma.

Óvatosan kell fogalmazni a terrorizmus és a bevándorlás kapcsolatáról – ezt mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje két nappal a franciaországi iszlamista terrortámadás után, amelyben négy ártatlan ember vesztette életét. Karácsony Gergely szerint ez egy olyan kérdés, amiről nem a politikusoknak kell dönteni.

Pedig a témáról korábban több baloldali politikus is határozott véleményt fogalmazott meg. A DK-s Niedermüller Péter például egyértelműen kijelentette: nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között. Az európai parlamenti képviselő arról is beszélt, hogy nem tart terrortámadástól egy európai fővárosban sem.

A százharminc halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadás után hasonlóan vélekedett Gyurcsány Ferenc is. A DK elnöke akkor úgy fogalmazott: jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 14. évértékelő beszédét tartja Budapesten 2018. január 27-én.MTI Fotó: Mohai Balázs

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 2018. január 27-én.MTI Fotó: Mohai Balázs

Néhány nappal az Iszlám Állam által elkövetett párizsi támadások után az MSZP-s Molnár Zsolt is tagadta, hogy lenne bármilyen összefüggés a terrorcselekmények és a bevándorlás között. Azt mondta: a menekültkérdésnek és a terrorizmusnak nincs közös halmaza.

„A terrorcselekmények egy külön kategória a menekültügyhöz képest” – ezt pedig szombaton jelentette ki az Együtt elnöke. Juhász Péter úgy véli: nem érdemes egy lapon említeni a terrorizmust és a menekültkérdést.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely vasárnap arról beszélt, hogy hiába erősödött a migráció, mégis kevesebb a terrortámadás Európában.

Az összesítések szerint az elmúlt két és fél évben – vagyis a párizsi terrortámadás óta – huszonnyolc olyan terrortámadás volt Európában, amit migrációs hátterű terroristák követtek el. Ezekben összesen 334 ember halt meg és több mint 1300-an megsérültek.