Juhász Péter belebukott a nőverésbe a Fidesz szerint

 

A nők elleni erőszak teljességgel elfogadhatatlan, senki nem verhet és senki nem alázhat meg nőket büntetlenül – írja közleményében a kormánypárt reagálva az Együtt politikusának visszalépésére. A Fidesz a jobbikos Janiczak Dávidot is távozásra szólította fel. Ózd polgármestere több most előkerült felvételen is megalázóan és sértően beszélt a nőkről.

A nők elleni erőszak teljességgel elfogadhatatlan, ilyen embernek nincs helye a közéletben. Senki nem verhet és senki nem alázhat meg nőket büntetlenül – így fogalmaz közleményében Hidvéghi Balázs arra reagálva, hogy Juhász Péter szombaton délelőtt bejelentette, visszalép a képviselő-jelöltségtől a Belvárosban.

Az Együtt politikusát korábbi élettársa perelte be. A bírósági iratok alapján Juhász dulakodott volt élettársával, egy alkalommal pedig benyugtatózta és napokig bezárva tartotta a nőt.

„Juhász Péter 2 napra bezárt a lakásba, nyugtatókkal gyógyszerezett (…), tettleg is súlyosan bántalmazott, amikor is nem tudtam/akartam neki elszámolni az időmmel” – ez az idézet a Híradó birtokába jutott jegyzőkönyvből származik.

Később a Magyar Idők egy áldozatvédő szervezet perhez kapcsolódó szakvéleményére hivatkozva azt írta: az Együtt elnöke családon belüli erőszakot követett el, a lelki és fizikai bántalmazás miatt korábbi élettársa poszttraumás stresszben él. A nő a szervezetnek arról is beszámolt, hogy az ellenzéki politikus rendszeres marihuánafogyasztó volt és több alakalommal otthonukban, gyermekei jelenlétében gyújtott rá.

A rendőrség személyi szabadság megsértésének gyanújával indított eljárást.

Petíció a nőverő politikus ellen 

Az ügy kipattanása után többen is követelték a távozását a közéletből. A Mindennapok Női Szemmel Egyesület például petíciót indított az ügyben. Az Újbuda fideszes alpolgármestere, Király Nóra által kezdeményezett dokumentumot több mint ötezren írták alá, köztük ellenzéki politikusnők is.

Az akció elindítói felszólították az LMP elnökét, Szél Bernadettet is, hogy írja alá, ő azonban ezt megtagadta, mondván, ha majd ha beigazolódik a vád Juhász Péterrel kapcsolatban, akkor az LMP is megteszi a szükséges lépéseket.

Fidesz: Janiczaknak is távoznia kell!

Hidvéghi Balázs Juhász Péterrel kapcsolatos közleménye a Jobbik alelnökét, Janiczak Dávidot is arra szólítja fel, hogy távozzon a közéletből.

Ózd polgármestere több előkerült hangfelvétel tanúsága szerint megalázóan és sértően beszélt a nőkről. Többek között az is hallható rajta, hogy trágár módon erőszakos közösüléssel fenyegeti meg egykori beosztottját.

Janiczak az első hangfelvételen pusztán azért beszél sértő módon egy támogatójáról annak háta mögött, mert az – szerinte – nem elég mutatós.

Egy másik felvételen a jobbikos polgármester egy neki szóló szerelmes levélből idéz az alpolgármesternek, akivel a jelek szerint baráti, bizalmas viszonyban vannak, legalábbis a beszélgetés erre enged következtetni. A nő, akiről szó van, szintén nem nyerte el Janiczak tetszését, annak ellenére sem, hogy – mint elhangzott – levelében vallott szerelmet a városvezetőnek. Janiczak felolvas a levélből, és keresetlen megjegyzések, szexista „poénok” hangoznak el közben.

A harmadik felvételrészleten Janiczak Dávid a saját, akkori, női kabinetfőnökével „beszélget”. A politikus szó szerint megfenyegeti a nőt, hogy análisan megerőszakolja, ha elmond valamit egy bizonyos A.-nak és P.-nek.

Az ügy kapcsán a Fidesz felszólította Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy távolítsa el pártjából Janiczakot, amennyiben a történtek után nem hajlandó önként távozni a közéletből.

Janiczak Dávid védekezésképpen annyit írt Facebook oldalán, hogy a beszélgetések nem a nyilvánosságnak voltak szánva, így „az emberek többsége kimond dolgokat”. „Én is csak egy ember vagyok” – tette hozzá, majd bizonyos értelemben megkövette azokat, akik „az eddigi és az ez utáni hangfelvételeken felismerhetők”. A Jobbik másik alelnöke, Sneider Tamás pedig arról beszélt, hogy ez már egy lezárt ügy a pártban. Arról, hogy milyen szankciókat helyeztek kilátásba a Jobbikon belül, Sneider Tamás azt mondta, Janiczak Dáviddal elbeszélgettek.

Ficsak: Vona helyettesének a büntető törvénykönyv alapján kell felelnie

A Fiatal Családosok Klubja szerint Ózd jobbikos polgármesterének munkahelyi zaklatás miatt felelnie kell a büntető törvénykönyv alapján. Király Nóra, a szervezet alapítója szerint a hangfelvételeken hallható mondatok nem csupán erkölcsileg ítélendők el, de munkahelyi zaklatásnak is minősülnek. A polgármester visszaélt hatalmi pozíciójával, ezért a büntető törvénykönyv szerint kell felelnie – közölte.

A nyomdafestéket nem tűrő szóhasználat nem való a közéletbe, különösen nem egy 35 ezres város polgármesterétől, aki emellett egy ellenzéki párt tisztségviselője is – mondta Király Nóra.