Egymás után oszlanak fel a csalódott jobbikos alapszervezetek

 

A csalódott jobbikosok szerint ez már nem ugyanaz a párt, amely 2006-ban alakult. Legutóbb a mártélyi tagság elnöke jelentette be, hogy feloszlatják magukat.

Rengeteg asszisztenst lehetett felvenni, barátokat, haverokat megbízásokkal ellátni – így jellemezte Morvai Krisztina az M1-nek azt az időszakot, amikor a Jobbik 2010-ben bekerült az Országgyűlésbe. Az európai parlamenti képviselő szerint Vona Gáborékat már akkor is csak a pozíciók érdekelték, és ezért szemrebbenés nélkül árulták el azokat a tagokat, akik segítettek nekik.

„Azokat, akik segítettek nekik bekerülni a pozíciókba, azokat eldobták, elfelejtették, és most szépen bevallják, hogy ja, bocsánat, hát akkor hazudtunk” – mondta Morvai Krisztina.

Nem volt igaz a Jobbik eredetinek hitt irányvonala – erről beszélt kedden a párt szóvivője a Zugló Tv-ben. Mirkóczki Ádám elismerte, hogy az, amit a kezdetekkor elhitettek a tagsággal és a szimpatizánsokkal, hamis volt. Valójában ugyanis a Jobbikban soha senki nem volt az, mint akinek látszott. Mirkóczki Ádám azt is mondta: azoknak, akik tényleg náci romantikára vágytak, 2014-ben szóltak előre, hogy lépjenek ki, mert a Jobbik egy új irányvonalat fog követni.

Mirkóczki Ádám szavait több volt jobbikos politikus is bírálta. Rubi Gergely szerint például csak idő kérdése, és azok a tagok, akik becsapva érzik magukat, visszafoglalják a pártot Vona Gábortól.

„Ehhez már pofa kell. Inkább azon kezdjenek el gondolkodni, hogy a nemzeti radikálisok bosszúja elől hová fognak elmenekülni az országból” – mondta.

A szintén exjobbikos Gaudi Nagy Tamás a Jobbik őszödi beszédének nevezte az interjút, és azt mondta: Vona Gábor után most Mirkóczki Ádám köpte szembe azokat, akik előremozdították a Jobbikot.

Korábban a Jobbik egykori szimpatizánsai is sorra rendezték a tiltakozó akciókat. A párt csalódott hívei Debrecenben még a Jobbik logójával díszített zászlót is megtaposták.

De egymás után oszlottak fel a csalódott alapszervezetek is: legutóbb a mártélyi tagság elnöke jelentette be, hogy feloszlatják magukat, mert szerinte akkora a káosz a Jobbikban, hogy sem szakmailag sem emberileg nem lennének felkészülve a kormányzásra.

Borda Anikó szerint a Jobbik már egyáltalán nem az a párt, amelyik 2006-ban alakult, és gyalázatos, hogy azzal a baloldallal fognak össze, amellyel szemben elvileg létrejöttek.

„Én nem tudom, miért hagyják magukat a még mindig a Jobbikhoz hű párttagok magukat megalázni, meggyalázni, emberi méltóságukban megsérteni. Nem lenne ideje most már azért egy kicsit föllázadni és azt mondani, hogy eddig és ne tovább?” – mondta Morvai Krisztina, aki az M1-nek arról is beszélt, nincs több idő. Szerinte ideje, hogy a Jobbik tagjai és szavazói visszatereljék a pártot az eredeti értékrendhez.

Nagykanizsa, 2018. március 16. Érdeklődők a Jobbik nagykanizsai utcafórumán 2018. március 16-án. MTI Fotó: Varga György

Címlapkép: érdeklődők a Jobbik nagykanizsai utcafórumán 2018. március 16-án (MTI-fotó: Varga György)