Retorikát vagy utat változtatott a Jobbik?

 

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám a Zugló TV-ben arról beszélt, hogy a Jobbik szerves evolúción ment keresztül, amelynek révén a radikális vonaltól eljutott a mai állapotig. Úgy fogalmazott: „Azt is mondhatnám, hogy az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz.” Párttársa, Szilágyi György mindezt úgy kommentálta, hogy a fenti csupán egy szövegből kiragadott mondat és nem ők változtak, hanem az a retorika, ahogy kifejezik azokat a gondolataikat, amelyek megvoltak 2010-ben és megvannak 2018-ban is. Különbség van ugyanakkor a „nem igaz” retorika és a retorika-változás között – úgy tűnik, mintha a Jobbik visszamenőleg magyarázkodásokba bocsátkozna, ugyanakkor nem lenne egységes az álláspont e tekintetben.

„Amikor egy párt kívülről igyekszik a parlamentbe, akkor (…) a botrányok nem jöttek rosszul, mert legalább tudtak rólunk. (…) Sokaknak kell még egy ciklus, hogy lássák, mit csinálunk, és higgyenek nekünk. De abban biztosak lehetnek, hogy a régi Jobbik nem tér vissza” – így fogalmazott a Zugló TV-nek Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője.

Régi Jobbik, náci Jobbik?

Hogy a „régi Jobbik” alatt mit értett a képviselő, arra egy másik utalásból lehet következtetni, amelyben szerves evolúcióról beszél a párt „változását” illetően:

„Kemény belső viták folytak. Vona Gábor már 2012 körül nyíltan beszélt a pártban arról, hogy mi az utunk, és hogy aki náci romantikára vágyik, az csináljon magának másik pártot. Ezen mind végigmentünk, de voltak, nem kevesen, akik nem tartottak velünk. (…) Azt is mondhatnám, hogy az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz.”

Mirkóczki ezzel kvázi lenácizta a párt korábbi híveit – reagált a Magyar Időkben csütörtökön az exjobbikos Gaudi-Nagy Tamás, aki szerint ezzel a megnyilatkozásával a szóvivő „szembeköpte mindazokat a derék hazafiakat”, akik a 2006-os rendőrterror utáni nemzeti ellenállás tagjaként előremozdították a Jobbikot és kiemelték a törpepártlétből. Ezek szerint az új Jobbik irányvonala már a 2009-es EP-választás fő jelszavát – Magyarország a magyaroké – is hazugságnak tekinti? – tette fel a kérdést az egykori jobbikos képviselő.

Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő, a heves megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztatót tart az egri Dobó István Laktanya bejárata előtt 2018. március 19-én. (MTI-fotó: Komka Péter)

Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő, a heves megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje (MTI-fotó: Komka Péter)

„Nem volt igaz” a retorika, vagy „változott” a retorika?

Mirkóczki párttársát, Szilágyi Györgyöt egy csütörtöki sajtótájékoztatón szembesítették a fenti mondatokkal, amelyekre úgy reagált: az szövegből kiragadott mondat, és valójában azt jelenti, hogy nem ők változtak, hanem az a retorika, ahogy kifejezik azokat a gondolataikat, amelyek megvoltak 2010-ben és megvannak 2018-ban is.

Az említett Jobbik-gondolatokra koncentrálva: az elmúlt évek legnagyobb jobbikos botrányai közé sorolható – például – Gyöngyösi Mártonnak a zsidók listázásával kapcsolatos parlamenti felszólalása, amelyben úgy fogalmazott: „Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus (a gázai konfliktus – a szerk.) kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő és különösen az Országgyűlésben, a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

Az emlékezetes megnyilvánulást nagy felháborodás kísérte. Gyöngyösi gondolatmenetének „mai vetületét” Szilágyi György a csütörtöki sajtóeseményen újságírói kérdésre így fogalmazta meg: egy normális országban joga van tudni az embereknek, hogy vannak-e a képviselők között kettős állampolgárok.

Új szövetségesek, új retorika?

Mirkóczki Ádám azon Zugló TV-nek tett kijelentésére, miszerint „Alföldi Róbert nemhogy belefér, hanem egyenesen feltétele egy normális országnak”, Gaudi-Nagy Tamás úgy reagált, ez egy balliberális irányba történő radikális változás, aminek már semmi köze ahhoz a gondolkodáshoz, amelyet azok vallottak, akiket most a Jobbik szóvivője az új potenciális szövetségesek felé való behódolás érdekében lenáciz és megtagad. 

Vélhetően a Mirkóczki által említett új retorikához sorolható az is, hogy – ahogy az említett televíziónak fogalmazott – véleménye szerint a Jobbik politikájához már az LMP-é áll a legközelebb. „Van ennek generációs alapja is. A Fidesz és az MSZP idősebb és más szocializációjú korosztályt képvisel” – szögezte le a Jobbik szóvivője.