Gaudi-Nagy Tamás: Megszületett a Jobbik őszödi beszéde

 

„Nem azok voltak, akiknek láttatták magukat” – erről beszélt egy interjúban a Jobbik szóvivője. Mirkóczki Ádám a párt korábbi irányvonaláról azt mondta, „a párt 2010 előtti irányvonala csak színjáték volt, és Vona Gábor már évekkel ezelőtt beszélt arról, hogy aki náci romantikára vágyik, annak el kell hagynia a Jobbikot”. Gaudi-Nagy Tamás, a párt egykori országgyűlési képviselője szerint Mirkóczki Ádám nyilatkozatával megszületett a Jobbik őszödi beszéde – hangzott el az M1 Híradójában.

Hamis volt a Jobbik eredetinek gondolt irányvonala – Mirkóczki Ádám erről beszélt a Zugló tv-nek adott interjújában. A műsorban a Jobbik szóvivője egy ponton a párt radikális korszakáról azt mondja, „a Jobbikban valójában soha senki sem volt az, mint akinek a radikális korszakban látszott.”

„Nem azok voltunk, akiknek láttattuk magunkat”

„Amikor egy párt kívülről igyekszik a parlamentbe, akkor az kicsit olyan, mint a zenei élet. A botrányok akkor nem jöttek rosszul, mert legalább tudtak rólunk. De igazából mi nem azok voltunk, akiknek láttattuk magunkat. Azt is mondhatnám, hogy az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz” – mondta Mirkóczi Ádám.

„Megszületett a Jobbik őszödi beszéde”

„Megszületett a Jobbik őszödi beszéde” – így reagált a nyilatkozatra Gaudi-Nagy Tamás, a jobbik volt országgyűlési képviselője. Az egykori politikus a Magyar Időknek azt mondta, azzal, hogy a párt 2010 előtti retorikáját Mirkóczki Ádám hamisnak állította be, elismerte, hogy ő és néhány társa korábban hazudott. „Ezt tekinthetjük akár a Jobbik őszödi beszédének is – fogalmazott, és hozzátette, azzal, hogy „a Jobbik akkori híveit nácinak nevezte, Mirkóczki Ádám szembeköpte mindazokat, akik előremozdították a Jobbikot.”

A jobbikos Szilágyi György szerint viszont Mirkóczki Ádám csak azt mondta, hogy a Jobbik mindig is ugyanazt képviselte, mint most. Szerinte csak a csomagolás változott.

Vannak, akik másképp gondolják 

A Jobbik korábbi élvonalbeli politikusai viszont nem így gondolják. Morvai Krisztina az M1 csatornának arról beszélt, a párt eredeti tagságának nagyobbik része tényleg hitt abban, amit a Jobbik a kezdetekben képviselt. Vona Gáborék viszont átverték őket és a pozíciókért cserébe elárulták azokat, akiknek a segítségével bejutottak a parlamentbe.

Rubi Gergely, szintén volt jobbikos politikus azt mondta, a párt kezdjen el gondolkodni, hogy a nemzeti radikálosok bosszúja elől hová fognak elmenekülni az országból. Csak idő kérdése, hogy ezek a tagok, mikor foglalják vissza a pártot Vona Gábortól – jegyezte meg Rubi Gergely az M1 csatornának.

Egyre több támadás éri Vona Gábort

Az elmúlt hetekben ismét egyre több volt és jelenlegi jobbikos támadta Vona Gábort a párt balra tolódása miatt. Rubi Gergely volt jobbikos országgyűlési képviselő például egy lakossági fórumon kérte számon a pártelnököt azért, mert szerinte elvette a Jobbik lelkét.

Novák Előd, aki ugyan már nem országgyűlési képviselője, de még mindig tagja a Jobbiknak, úgy fogalmazott, alapítson új pártot az, aki új utakra akar lépni.

A Jobbik egyik jelenleg is aktív politikusa, Morvai Krisztina pedig tavaly év végén jelentette be, hogy mandátuma lejárta után otthagyja a Jobbikot, mert az feladta az eredeti értékrendjét. Korábban több helyi szervezet is nyíltan nekiment Vona Gábornak és a Jobbik vezetőségének.

A Jobbik egykori szimpatizánsai is sorra rendezték a tiltakozó akciókat. A párt csalódott hívei Debrecenben még a párt logójával díszített zászlót is megtaposták.