A kötelező kvótának teremthet alapot az ENSZ migrációs csomagja

 

Az ENSZ készülő migrációs paktuma alapot jelenthet az uniónak, hogy jogszabályba iktassa a kötelező kvótát – erről beszélt Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en. Orbán Viktor miniszterelnök a következő uniós csúcs kapcsán úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy július elsejéig át akarják préselni az új bevándorlást bátorító és támogató európai szabályokat. A kormányfő hozzátette, a kötelező kvóta szóba sem jöhet – hangzott el az M1 Híradójában.

A magyar kormány a migrációt rossz és veszélyes folyamatnak tartja, amelyet nem ösztönözni és szervezni kell, hanem megállítani – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt Genfben. Szijjártó Péter kiemelte, a vita ma arról szól, hogy elismerjék-e a migrációt alapvető emberi jogként, de ezt Magyarország elutasítja.

Az ENSZ készülő migrációs paktuma azt a veszélyt hordozza, hogy az Európai Unió ennek alapján alakítja majd ki a menekültügyi rendszerét – mondta el Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en.

Az ENSZ paktumának elfogadása jogi keretet biztosítana a kvótarendszer bevezetését szorgalmazó dublini rendeletnek. Akik elfogadják a paktumot, azoknak kötelezettségvállalásokat kell tenniük – mondta Kovács István. Szerinte ez egy olyan keretdokumentum, amely arra ösztönözné a jogalkotókat, hogy ennek a keretei között hozzák a tényleges jogszabályokat.

„Európa megtelt, a határokat meg kell védeni”

Az e heti uniós csúcs pontjairól, köztük a kötelező kvótáról is tárgyalt kedden Orbán Viktor az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével az Országházban. Manfred Weber a megbeszélés után azt mondta, támogatni kell azokat az országokat, amelyek – akár kerítéssel is –, de megvédik az Európai Unió határait.

Az Európai Uniónak nem bírálnia, hanem támogatnia kell azokat a politikusokat, akik készek megvédeni határainkat az illegális migrációtól – jegyezte meg Manfred Weber.

„Kötelező kvóta szóba sem jöhet”

Európa megtelt, amiből az következik, hogy a kontinens határait meg kell védeni – mondta Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón. A miniszterelnök hozzátette, a magyar kormány európai szinten csak egy olyan új migránsszabályozáshoz tud hozzájárulni, amely garantálja a határok védelmét. Magyarország ennek a jegyében nyújtotta be a javaslatait a tervezett új európai bevándorlásszabályozáshoz, amely „ma inkább elosztó központú”.

„Nem a migránsok elosztásával kell foglalkoznunk, kötelező kvóta szóba sem jöhet, hanem nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy ne tudjanak bejutni Magyarország és az Európai Unió területére illegális migránsok” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Európában egyre több támogatót tudhat magáénak ez az álláspont.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly csaknem megkétszereződött a Spanyolországban beadott menedékkérelmek száma a 2016-os adatokhoz képest. A teljes Európai Unióban pedig 650 ezer új menedékkérelmet jegyeztek be, a legtöbbet Németországban.