Seszták Miklós: A magyar nép sorsot választott magának

 

A magyar nép sorsot választott magának 1848. március 15-én, olyan sorsot, amitől megremegett egész Európa – jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter a nemzeti ünnep alkalmából szervezett önkormányzati ünnepségen szerdán Kisvárdán.

Seszták Miklós azt mondta, ha március 15. pusztán „egyszerű nemzeti győzelem” lenne, akkor nem emlékeznénk rá úgy, mint a legfontosabb ünnepünkre. “Úgy érezzük, hogy ez a nap minden magyar szabadságharcnak része volt, annak is, ami korábban zajlott és annak is, ami csak később jött el” – fogalmazott a miniszter.

Kokárdák

A művészetek házában megtartott ünnepségen Seszták Miklós arról beszélt, ezen a napon a tisztaság és az őszinteség legyőzhette a hatalmat, a félelmet és az elnyomást. „Százhetven év telt el és ma is itt állunk együtt, képesek vagyunk rá, hogy együtt mozduljunk, van közös akaratunk, és tudjuk, milyen életet akarunk”– hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető – felidézve a forradalom történéseit – arról beszélt, hogy – csakúgy, mint 1848-ban – a magyaroknak ma is meg kell küzdeniük a szabadságukért és a függetlenségükért. „Nemcsak a szabadságunkat akarják elvenni, hanem már a nemzeti identitásunkat, a kultúránkat, a gyermekeink jövőjét is. Mindaz, amiért a történelem során küzdöttünk, elveszhet”– figyelmeztetett a miniszter.

Hangsúlyozta, a magyarok „nem hagyhatják, hogy mások döntsenek országuk sorsáról, nem hagyhatjuk, hogy tönkretegyék Magyarországot, meg kell őrizni a hazánkat olyannak, amilyennek szeretjük”. Az ünneplők a beszédek elhangzása után lovasok felvezetésével a Petőfi-szoborhoz vonultak, ahol elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit.