Karácsony-Kern-találkozó: Nemcsak Magyarországra nézve jelentős a választás

 

Nemcsak Magyarország számára bír jelentőséggel az április 8-i magyar országgyűlési képviselőválasztás - állapította meg Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, miután Bécsben megbeszélést folytattak.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a találkozót követő sajtótájékoztatón – amelyet az SPÖ Facebook-oldalán közvetítettek – azt mondta, a választásnak nemcsak magyarországi belpolitikai, történelmi jelentősége van, hanem Európa jövőjét is meghatározhatja.

“Az orbánizmus egy betegség Európában”, egyre több tagállamot fertőz meg, már Ausztriában is fel lehet fedezni bizonyos jeleit – hangoztatta a megbeszélés után, amelyen Molnár Gyula, az MSZP elnöke is részt vett.

Hozzátette: ez a folyamat egész Európára káros. Fontos, hogy jó kapcsolat legyen a magyar és az osztrák baloldali pártok között, hogy felvegyék a kesztyűt az Európát veszélyeztető populizmussal szemben – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely azt mondta, április 8-án olyan értékekért kell újra küzdeni, amiket korábban senki nem kérdőjelezett meg Magyarországon. Újra ki kell állni amellett, hogy Magyarország Európához akar tartozni, hogy az ország polgárai demokráciában akarnak élni és szolidáris társadalmat akarnak építeni – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, többet ajánlanak az országnak, mint a liberális demokrácia, szociális demokráciát szeretnének, ahol nemcsak szabadság, hanem egyenlőség és igazságosság is van. Létkérdésnek nevezte Magyarország számára, hogy az unió centrumállamai ne zárkózzanak be.

Karácsony Gergely szerint az Orbán-kormány Európa-politikája rendkívül egyszerű: ellopják az európai uniós pénzeket, majd a lopott pénzből a magyar polgárokat az EU ellen hergelik. Úgy állítják be az EU-t és Brüsszelt – folytatta -, mintha azok Magyarország ellenségei lennének.

Hozzátette: a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 9000 milliárd forint támogatást kap az ország, és ennek 96 százalékát már kiosztották “erősen vitatható célokra”. Megjegyezte, az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) erősen megdolgoztatják a magyar kormány “kétes ügyei”.

Kitért arra, hogy néhány napja Bécs vezető hír volt a magyar sajtóban. “Az egész ország azon röhögött”, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János azzal riogatta a magyarokat, hogy előbb-utóbb Budapest is olyan lesz, mint Bécs – fogalmazott. Szerinte Lázár János – aki “a csúfos hódmezővásárhelyi választási vereséget bezsebelte” – annyira megijedt a magyar nép haragjától, hogy “egészen Bécsig szaladt”.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a magyarok mindig Európához akartak tartozni, ezért a Fidesz az MSZP-Párbeszédnek kampányol, amikor azzal riogatja a választópolgárokat, hogy Magyarország Bécshez fog hasonlítani. A Jobbikkal való együttműködést firtató kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, “az ellenségem ellensége még nem a barátom”. Ez igaz a magyar baloldalra és a Jobbik viszonyára is – jelezte.

“Nem fogunk könnyeket hullatni” – fogalmazott -, ha a Jobbik az ország bizonyos részein elviszi a Fidesz elől az egyéni mandátumokat. De bíznak abban, hogy az ország túlnyomó többségében az MSZP-Párbeszéd lesz a Fidesz kihívója – fűzte hozzá.

A választási kampányra vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely úgy felelt: Dávid és Góliát küzdelme, ami Magyarországon történik a kampányban. Góliát a Fidesz, amelynek rengeteg erőforrása van, Dávid pedig az MSZP-Párbeszéd, akinek igaza van és a végén győzni fog – hangoztatta.

Christian Kern volt osztrák kancellár azt mondta, egyetértettek abban, hogy a jogállam, a demokrácia, az európai szolidaritás olyan érték, amiről nem lehet vitatkozni. Hozzátette: egyetértett azzal, hogy a magyar parlamenti választás olyan esemény, amely nem csak Magyarországnak fontos.

Az osztrák politikus szólt arról is, hogy Magyarország az egyik legfontosabb partnerük, és némi aggodalommal figyelték, hogy Magyarország “masszív antieurópaivá” vált Orbán Viktor kormányzása alatt. Bíztak abban, hogy lesz egy másik modell az Orbán Viktor-féle illiberális demokráciával szemben – fűzte hozzá. Karácsony Gergelyre és Molnár Gyulára utalva azt mondta, örül, hogy itt állhat két barátjával, mert ez rámutat arra, hogy van egy másik Magyarország is.

Arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés az elmúlt napok késelései, a romló bűnügyi statisztikák és az előző kormány menekültpolitikája, határvédelme között, Christian Kern azt mondta, lényegesen javultak az elmúlt években a bűnügyi statisztikák Ausztriában. A menekültek megjelenésével azonban vannak integrációs problémák és előfordulnak bűncselekmények is – tette hozzá. Közölte, a problémáknak az integráció megszervezésével kell elébe menni.