Orbán: Magyarország olyan családi vállalkozásokat szeretne, mint a németországiak

 

Orbán Viktor hétfőn Nyírbátorban bejelentette az alkatrészgyártó Rosenberger Magyarország Kft. mintegy hatmilliárd forint értékű új beruházását.

A kormányfő hangsúlyozta, a rendszerváltás után a magyar piacgazdaság előtt példaként általában Németország szerepelt, amely egy vesztes világháború után is képes volt megteremteni az új német ipart. A német családi vállalkozások a német emberek 68 százalékának adnak munkát, és a teljes német gazdasági teljesítménynek mintegy 50 százalékát adják. „Ide szeretnénk eljutni mi is” – mondta.

Megerősítette, Németország, illetve azon belül Bajorország – ahonnan a gyártulajdonos Rosenberger-család származik – mindig is példa volt Magyarország előtt. A cég most új befektetéseket indít két telephelyén, Jászárokszálláson és Nyírbátorban, kétszer akkora beruházási összeggel, mint legutóbb. Az új beruházás több mint hatmilliárd forintba fog kerülni, amihez a kormány 1,6 milliárd forintot tesz hozzá – közölte a miniszterelnök, megjegyezve, ezzel több mint négyszáz új munkahely jön létre.

Orbán Viktor a Rosenberger által tavaly befejezett, 3,2 milliárd forint értékű fejlesztésre utalva irigylésre méltónak nevezte azt a tempót, amelyet a Rosenberger diktál. „Mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy tartani tudjuk a tempót” – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az autóipari alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft. nyírbátori gyárában (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

„Olyan gazdaságot szeretnénk, mint a német, a családi vállalkozások adják a jövőben a reményeink szerint majd a teljes magyar gazdasági teljesítmény felét, és azt szeretnénk, ha a magyar embereknek mintegy hatvan-hatvanöt százaléka a magyar tulajdonú gyárakban és üzemekben dolgozhatna” – fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondta, az elmúlt években óriási beruházások érkeztek Magyarországra, értékük 2017-ben 17 százalékkal bővült, ezzel minden korábbinál magasabb szintre emelkedet, elérte a 6440 milliárd forintot, a magyar gazdaság teljesítménye pedig négy százalékkal nőtt. A kormányfő szerint idén ismét hatalmas beruházások indulnak, a gazdaság teljesítménye 2018-ban is legalább négy százalékkal fog nőni, vagyis „mind a munkabérnek, mind a nyugdíjasok nyugdíjának megvan a pénzügyi fedezete”.


Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy Magyarország ne csak termelési, de kutatás-fejlesztési központ is legyen. Kifejtette, Magyarország a világgazdaság termelési rendszerének nem az alsó fokán akar bekapcsolódni, hanem minél magasabb szinten, minél magasabb hozzáadott értéket szeretne előállítani, amihez azonban technológiára és munkásokra van szükség.